Přípravy na Světové setkání mládeže v Madridu

30.3.2009 

Ze Sydney do Madridu za pomoci svatého Pavla ? tak charakterizuje Papežská rada pro laiky formační setkání těch, kdo nesou zodpovědnost z přípravu Světových dnů mládeže. Ti se v Římě na prvním mezinárodním zasedání tohoto typu sejdou už tento pátek, 3. dubna. Setkání na konci tohoto týdne, informuje nóta papežské rady, se zúčastní 150 delegátů ze 70 zemí a 35 komunit, kteří se budou zamýšlet nad slovy svatého Pavla Timoteovi: ?Máme naději v živém Bohu.? Za Českou republiku se účastní O.Vít Zatloukal a Zdeňka Hennigová.

První ze tří pracovních dnů bude věnován hodnocení plodů, které přineslo setkání v Sydney v létě loňského roku. Na zasedání bude přítomný australský kardinál George Pell. Účastníce se zamyslí také nad vlivem Světových dnů mládeže na pastoraci na lokální úrovni a nad vzorem, který jí nabízejí. V sobotu budou hovořit o nadcházejícím světovém setkání mládeže, které proběhne v Madridu v roce 2011. Španělskou církev představí madridský arcibiskup kardinál Antonio Maria Rouco Varela. Členové organizačního výboru pak představí důvody, výzvy a očekávání, které se k nové etapě Světových dnů vztahují. Vystoupí také několik zástupců španělské mládeže a budou představeny první organizační plány. Sobotní zasedání uzavřou svými příspěvky kardinál Stanislaw Ryłko a mons. Josef Clemens, předseda a sekretář Papežské rady pro laiky.

Na Květnou neděli, 5. dubna, jež bude závěrečným dnem setkání, se delegáti zúčastní mše svaté, které bude na svatopetrském náměstí předsedat Benedikt XVI. Protože tato neděle bude zároveň 24. Světovým dnem mládeže, bude součástí slavnosti předání Kříže Světových dnů mládeže. Mladí z Austrálie jej předají těm ze Španělska.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.