Konference o kard. Newmanovi

28.3.2009 

?John Henry Newman dnes: logos a dialog? ? pod tímto názvem se v italském Miláně konala konference ke 130. výročí začlenění biskupa Newmana do kardinálského kolegia. Skončila včera večer a připomněla skvělého teologa, který konvertoval z anglikánství ke katolicismu. Proces jeho blahořečení probíhá. Odborníci z celé Evropy hovořili o přínosu Johna Henryho Newmana k prohloubení vztahu víry a rozumu, což je také ústředním tématem pontifikátu Benedikta XVI.
Ian Ker z teologické fakulty v Oxfordu se pozastavil u konceptu svědomí, které je u Newmana svrchované, ale závisí na vnější autoritě, protože v opačném případě by se stalo pouhým ?právem vůle.?
Aktuálnost Newmanova myšlení potvrzuje také O.Hermann Geissler, ředitel Mezinárodního centra Newmanových přátel:

?V první řadě to byl skutečný hledač pravdy. Kromě toho si myslím, že Newman byl velkým vzorem moderního vychovatele. Vždy si cenil všech věd, všech lidských schopnost rozumu, ale také citů, celého člověka a také víry: uměl spojovat požadavky kladené rozumem a vírou. A založil Katolickou univerzitu v Dublinu.?

Kardinál Ratzinger se nikdy netajil svým zájmem o Newmanovo myšlení potvrzuje otec Geissler:

?Papež říká, že se ho zvlášť dotkly dvě Newmanovi myšlenky. První je samotná důležitost, kterou Newman připisuje svědomí. Jsme věrní církvi, protože jsme věrní našemu svědomí, jsme věrní Božímu volání, které se nás dotýká v našem svědomí a vede nás. Pak papež říká, že je tu druhý bod, který je pro něj velmi důležitý a to je Newmanovo učení o vývoji věrouky a našeho života, abychom se stále více přibližovali samotnému Pánu.?

Konferenci zakončila včera večer bohoslužba, které předsedal milánský arcibiskup, kardinál Dionigi Tettamanzi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.