Benedikt XVI. navštíví v neděli římskou farnost

28.3.2009 

Benedikt XVI. zítra navštíví další z římských farností. Tentokrát zavítá do farnosti Ježíšovy svaté Tváře v periferní čtvrti Magliana. Jak se mladá farnost, založená před třemi lety, s moderním kostelem, který pojme na tisíc pět set věřících na návštěvu Svatého otce připravuje řekl Vatikánskému rozhlasu místní farář, O.Luigi Coluzzi:

?Pokud se projdete čtvrtí, cítíte ve vzduchu ono očekávání, protože celá čtvrť, všichni její obyvatelé nedělají nic jiného než, že mluví o této události. Pro nás všechny je to velmi důležitý okamžik života, jak pro komunitu, tak pro celou čtvrť.?

Jaká je farnost, která papeže zítra přivítá?

?Farnost, tvořená většinou střední třídou, lidmi, kteří mají k církvi blízko a kteří mají papeže velmi rádi. Já jsem jeho návštěvu ohlásil o vánocích a v uplynulých měsících tu bylo neustálé očekávání, přípravy, snaha udělat všechno co nejlépe. Jsme za tuhle přítomnost papeže velmi vděční. Je to farnost velmi otevřená papežovu učení. Je tu velká touha naslouchat jeho slovům a je tu především velká účast na životě církve a na svátostném životě.?

A jakou roli má farnost v životě čtvrti Magliana?

?Žijí takříkajíc v symbiose, nemají rozdílné role. Farní společenství je hluboce zakořeněno v životě čtvrti a naopak. Spolupracujeme s magistrátem, s různými organizacemi, s volontariátem, nejen křesťanským.?

Také obyvatel římské Magliany se dotýká světová ekonomická krize?

?Ano, většina jejích obyvatel je zaměstnána, ale je tu také mnoho dělníků a obchodníků a tak se krize pociťuje. Poznáváme to hlavně díky Charitě, na kterou se obrací mnoho žadatelů, mnohem víc než v minulosti.?

Říká otec Luigi Coluzzi z farnosti Ježíšovy svaté Tváře ve čtvrti Magliana, kterou zítra navštíví Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.