Benedikt XVI. se setkal se členy Italské civilní služby

28.3.2009 

7 tisíc dobrovolníků Italské civilní služby dnes připravilo v aule Pavla VI. bouřlivé uvítání Svatému otci, který je přijal ve zvláštní audienci. Italská civilní služba je institucí, která původně poskytovala možnost náhradní vojenské služby pro ty, kteří odmítali vojenskou službu. Po zrušení povinné vojenské služby v roce 2001 se přeměnila na dobrovolnickou službu, do níž se každoročně hlásí desetitisíce mladých lidí. Papež dnes na setkání s nimi vysoce ocenil přínos mladých dobrovolníků, kteří působí v nejrůznějších sociálních a charitativních organizacích, a ve službách míru, kterého ? jak řekl Benedikt XVI. citací 2.vatikánského koncilu ? ?nebylo nikdy dosaženo jednou provždycky, nýbrž je třeba jej neustále budovat? (GS, 78).

?Jak reálný to postřeh! Bohužel, války a násilí stále pokračují a úsilí o mír je stále namáhavé. 2. Vatikánský koncil v době, poznamenané nebezpečím možných planetárních konfliktů, v tomto textu s rozhodností odsoudil závody ve zbrojení a označil je za ?nejtěžší ránu lidstva, jež neúnosně poškozuje chudé? (GS, 81). Tímto zneklidňujícím výrokem chtěli koncilní otcové vyjádřit přání hledat ?nové cesty, počínaje reformou srdce, aby se odstranilo toto pohoršení a mohl se obnovit pravý mír, jenž by zbavil svět tíživé úzkosti?. Tyto nové cesty, počínaje reformou srdce, tzn. obnova duší a svědomí, představují jedinou správnou cestu, která může každému z nás a celému lidstvu přinést lidstvu vytoužený pokoj.?

Na tuto cestu ? pokračoval Benedikt XVI. ? se vydali a vydávají nejenom Kristovi učedníci, ale bezpočet mužů a žen dobré vůle, odvážní svědci nenásilné moci.

?Musíme pochválit ty, kteří se nechtějí domáhat svých práv násilím a uchylují se k obranným prostředkům, které mají po ruce i slabí, pokud se ovšem neporušují práva a povinnosti ostatních nebo společnosti? (GS, 78). K této skupině tvůrců pokoje patříte i vy, drazí mladí přátelé. Buďte tedy vždy a všude nástroji pokoje a s rozhodností odmítejte egoismus a nespravedlnost, lhostejnost a nenávist, aby byly trpělivě a vytrvale budovány a šířeny spravedlnost, rovnost, svoboda, smíření, pohostinnost a odpuštění v každém společenství.?

V závěru své promluvy k 7 tisícům dobrovolníků Italské civilní služby Benedikt XVI. navázal na Ježíšova slova z Markova evangelia: ?Kdo by chtěl svůj zachránit, ztratí ho, kdo však svůj život pro mne a pro evangelium ztratí, zachrání si ho? (Mk 8,35):

?V těchto Ježíšových slovech je pravda nejenom křesťanská, nýbrž univerzálně lidská: život je tajemství lásky, která nám patří tím více, čím více jí rozdáme. Ba dokonce, čím více darujeme sami sebe, tzn. dáme k dispozici sebe, svůj čas, své prostředky a kvality pro blaho druhých. Tak to říká i proslulá modlitba sv. Františka z Assisi ?Učiň ze mne, Pane, nástroj svého pokoje?, která se konči slovy: ?Vždyť kdo dává, ten dostane, kdo odpouští, tomu se odpustí, kdo umírá, vstane k životu.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.