V meditacích křížové cesty v Koloseu letos zazní hlas indické církve.

27.3.2009 

Benedikt XVI. bude křížové cestě v Koloseu předsedat už za dva týdny, na Velký pátek. Příprava meditací byla letos svěřena indickému arcibiskupovi z Guwahati, mons. Thomasu Menamparampilovi. Viditelné znamení bratrství s indickými křesťany, kteří zejména ve státě Orissa zakoušejí násilí a perzekuce, hovoří mons. Menamparampil:

?Myslím, že musíme rozjímat o tématu zla ve světě, pro nás je tohle téma velmi důležité. Bolest, různé druhy utrpení jsou symbolem přítomnosti Kříže Ježíše Krista v našich životech. Musíme je přijmout, protože utrpení má sílu vykoupení. Choďme vždy ke kříži pro inspiraci, ale také, když trpíme pronásledování nebo obtíže musíme říkat: ?Ježíš je s námi? a musíme jít kupředu s Ním a s jeho Křížem.?

Výběrem mons. Menamparampila chtěl tedy Svatý otec zdůraznit svou blízkost trpící indické církvi, připomíná to Felix Machado, arcibiskup indické diecéze Nashik:

?Indická církev bude resonovat v církvi universální, protože meditace křížové cesty tentokrát budou mít hlas indické církve.?

Jaká je nyní situace křesťanů v Orisse?

?Většina z nich se už vrátila do svých domovů a situace se zlepšila, ale mám starosti o ty poslední, kteří ještě zůstali v uprchlických táborech. Podle mě se církev stala dost aktivní. Například v mé diecézi, která je dost chudá, uděla jedna farnost sbírku a řekli mi: ?Chceme pomoci našim chudým bratrům a sestrám.? Tahle solidarita v indické církvi mě velmi těší.? říká Felix Machado, arcibiskup indické diecéze Nashik.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.