Nemůžeme dopustit, aby všichni křesťané ze Svaté země emigrovali

26.3.2009 

Na Velký pátek proběhne v celé církvi tradiční sbírka na církev ve Svaté zemi. Kongregace pro východní církve při té příležitosti vydala poselství adresované biskupům. Vyzývá v něm k solidaritě s křesťany Blízkého východu, zdůrazňuje jejich obtížnou situaci a otevřenou ránu způsobenou trvalým násilím v oblasti. Vatikánský úřad poukazuje také na problém emigrace a s ní spojené riziko, že země, která je kolébkou křesťanství, zůstane bez vyznavačů Krista. O cílech velkopáteční sbírky mluví P. Krzysztof Nitkiewicz, podsekretář Kongregace pro východní církve:

?Musíme mít na paměti, že ve Svaté zemi žije církev, která svými počátky sahá do starověku. Samozřejmě, křesťanské společenství v důsledku historických procesů a teologických různic, vytvořilo během věků různé církve. Jsou tam pravoslavné církve, latinská církev a katolické východní církve. Mezi katolíky jsou nejpočetnější melchiti, tedy katolíci byzantského obřadu, následují latinští katolíci, ale jsou tam také Arméni, maroniti a syrská katolická církev. Mezi katolíky jsou také věřící s izraelským občanstvím, kteří mluví hebrejsky. Mají svého patriarchálního vikáře, který jménem latinského patriarchy v Jeruzalémě zodpovídá za jejich pastoraci.
Dnešní křesťané jsou potomky těch lidí, kteří slyšeli slova evangelia od samotného Krista a apoštolů. Proto dnes nemůžeme dovolit, aby všichni tito lidé odjeli za lepšími životními podmínkami např. na západ. Proto je jedním z cílů sbírky na Svatou zemi péče o tuto křesťanskou společnost, která žije v dnešním Izraeli, na území Palestinské autonomie, v Jordánsku, Libanonu a také v Egyptě, kde přece také Pán Ježíš spolu s Matkou Boží a se sv. Josefem strávil část života.
Co tedy dělá církev, Svatý stolec a františkáni? Především zabezpečujeme fungování katolických škol. Je jich mnoho a na různé úrovni, počínaje univerzitou v Betlémě, po základní školy nebo dokonce školky. Církev spravuje také nemocnice, lékařská střediska a sirotčince. To všechno je financované s peněz vybraných na Velký pátek. Třeba mít na paměti, že každá koruna, kterou u nás lidé vhodí na Velký pátek do kasičky, je určena na tyto věci. Proto když žijeme v podmínkách o mnoho lepších než lidé na Svatých místech, musíme si vzít k srdci, že jistým způsobem máme za ně také zodpovědnost. Máme povinnost jim pomáhat, protože jsou našimi bratry ve víře. Je to starobylá církev, které je svěřena péče o místa, kde byla dovršena naše spása.?

- říká podsekretář Kongregace pro východní církve, Krzysztof Nitkiewicz.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.