Podrobný program návštěvy Benedikta XVI. ve Svaté zemi

26.3.2009 

Tiskové středisko Svatého stolce dnes zveřejnilo program apoštolské cesty Benedikta XVI. do Svaté země ve dnech 8.-15.května.

Do Jordánska odletí papež v pátek 8. května. V hlavním městě Amán, po uvítacím ceremoniálu, navštíví nejdřív centrum ?Regina Pacis,? pak se sejde s jordánským královským párem.

V sobotu 9. května odjede z Amánu navštívit baziliku na hoře Nebo, odkud Mojžíš uviděl zemi zaslíbenou a v nedaleké Madabě papež požehná základní kámen univerzity Latinského patriarchátu. Zpět v Amánu, ještě před polednem navštíví Muzeum Ascemita a mešitu, před ní se setká s muslimskými náboženskými představiteli, diplomatickým sborem a rektory jordánských univerzit.
V podvečer pak bude Svatý otec předsedat modlitbě nešpor za přítomnosti kněží, řeholníků a řeholnic, seminaristů a zástupců církevních hnutí v melchitské katolické katedrále svatého Jiří.

V neděli 10. května v 10.00 bude Benedikt XVI. sloužit mši svatou na mezinárodním stadionu v Amánu a po ní tu také přednese promluvu před modlitbou Regina Coeli. Po obědě s patriarchy a biskupy na latinském vikariátu se Benedikt XVI. vydá do Betánie za Jordánem na místo Ježíšova křtu. Tam požehná základní kameny římskokatolického a melchitského kostela.

V pondělí 11. května dopoledne se papež rozloučí s Jordánskem a odletí do Izraele. Odpoledne se v Jeruzalémě setká s prezidentem Šimonem Peresem a poté navštíví památník Yad Vashem. V podvečer se také setká se zástupci organizací pro mezináboženský dialog.

V úterý 12. května dopoledne navštíví papež Skalní dóm na Chrámové hoře a setká se s velkým muftím mešity. Pak se vydá ke Zdi nářků a sejde se s jeruzalémskými vrchními rabíny. Krátce před polednem má papež na programu modlitbu Regina Coeli ve Večeřadle společně s ordináři Svaté země a návštěvu latinské konkatedrály v Jeruzalémě. Odpoledne v 16.30 bude Benedikt XVI. sloužit eucharistickou bohoslužbu v údolí Josafat.

O den později, ve středu 13. května, navštíví papež Betlém. Tam bude v 10.00 předsedat na Jesličkovém náměstí mši svaté. Odpoledne navštíví jeskyni Narození, nemocnici pro novorozence a uprchlický tábor. V podvečer Svatého otce přijme prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Čtvrtek 14. května stráví papež v Nazaretu. Dopoledne bude za městem sloužit mši svatou. Ve františkánském konventu poobědvá s místními ordináři a františkánskou komunitou. Odpoledne se tu setká s izraelským premiérem. V auditoriu kostela Zvěstování Páně pozdraví náboženské představitele Galileje. Večer je na papežově programu modlitba nešpor s biskupy, kněžími, řeholníky, řeholnicemi, zástupci církevních hnutí a pastoračními asistenty Galileje v bazilice Zvěstování.

V poslední den cesty do Svaté země, v pátek 15. května, čeká Svatého otce dopoledne ekumenické setkání v sídle řecko-pravoslavného jeruzalémského patriarchy a návštěva baziliky Božího hrobu a kostela sv. Jakuba arménské apoštolské církve. Po poledni Benedikt XVI. odletí zpět do Vatikánu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.