Horká africké slunce se projevilo v srdečné pohostinnosti

20.3.2009 

Benedikt XVI. na rozloučenou, Kamerun

Pane prezidente,
představitelé veřejného života,
pane kardinále,
drazí bratři v biskupské službě,
drazí bratři a sestry!

Před svým odjezdem z Kamerunu, po skončení první fáze mé apoštolské cesty v Africe, bych vám rád poděkoval za velkorysé přijetí, které jste mi v těchto dnech připravili. Horké africké slunce se projevilo v srdečné pohostinnosti. Děkuji panu prezidentovi a členům vlády za zdvořilé přijetí. Děkuji svým bratřím v biskupské službě a všem věřícím katolíkům, kteří pro mne byli během společně slavených liturgií příkladem radostného a živého obřadu. Jsem rád, že se příslušníci ostatních církevních společenství mohli účastnit některých našich shromáždění, a ještě jednou zdravím je i jejich představitele. Rád bych vyjádřil své velké uznání za všechnu práci, kterou vynaložili veřejní činitelé, aby zajistili klidný průběh mé návštěvy. Především bych však chtěl poděkovat všem, kdo se intenzivně modlili za to, aby tato pastorační návštěva přinesla plody pro život církve v Africe. Prosím, abyste pokračovali v modlitbě za to, aby druhé mimořádné zasedání biskupské synody pro Afriku bylo důkazem toho, že je časem milosti pro církev na celém kontinentu, časem obnovy a nového úsilí v poslání přinášet evangelní poselství spásy strádajícímu světu.

Mnohé situace, kterých jsem byl svědkem, budu mít hluboce zaznamenány v paměti. V Centru kardinála Légera jsem s velkým dojetím sledoval péči, která je poskytována nemocným a nemohoucím z těch nejbezbrannějších vrstev naší společnosti. Soucit odpovídající Kristovu soucitu je jistým znamením naděje pro budoucnost církve i Afriky.

Setkání se členy muslimské komunity tady v Kamerunu bylo dalším vrcholným bodem, který si s sebou odnáším. Zatímco pokračujeme na naší cestě ke stále hlubšímu vzájemnému porozumění, modlím se za to, abychom se zdokonalovali také ve vzájemné úctě, vážili si jedni druhých a upevňovali své rozhodnutí, že chceme spolupracovat při hlásání důstojnosti, kterou Bůh daroval lidské osobě, tj. poselství, které dnešní stále více sekularizovaný svět potřebuje slyšet.

Hlavním důvodem cesty do Kamerunu byla přirozeně návštěva katolického společenství. Jsem velmi rád, že jsem mohl strávit bratrské chvíle s biskupy a slavit liturgii církve spolu s tolika věřícími. Přišel jsem sem především proto, abych s vámi sdílel historickou chvíli zveřejnění dokumentu Instrumentum laboris druhého mimořádného zasedání biskupské synody pro Afriku. Je to skutečně okamžik velké naděje pro Afriku a pro celý svět.

Obyvatelé Kamerunu, vybízím vás, abyste zachytili význam tohoto okamžiku, který vám daroval Pán! Odpovězte na jeho povolání k tomu, abyste přinášeli smíření, uzdravení a pokoj do vašich společenství a do vaší společnosti! Usilujte o odstranění nespravedlnosti, chudoby a hladu všude, kde se s nimi setkáte! Bůh žehnej této překrásné zemi, ?Africe v malém?, zemi příslibů, zemi slávy. Bůh žehnej vám všem!

Přeložil P. Milan Glaser, SJ

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.