Kristus je měřítkem pravého humanismu

20.3.2009 

Dnes večer se Benedikt XVI. setkal na apoštolské nunciatuře s biskupy Angoly a Svatého Tomáše. Svatý Tomáš je největším ostrovem malého souostroví tvořícího samostatnou republiku s asi sto čtyřiceti tisíci obyvatel. Během půlhodinového setkání, po kterém následuje společná večeře, vyslechl papež pozdrav předsedy biskupské konference mons. Damiao Franclina a přednesl krátkou promluvu. Benedikt XVI. pak mimo jiné řekl:

?Bůh vám vynahradí každou apoštolskou námahu, kterou jste vynaložili v obtížných podmínkách jak během války, tak v současné době zatížené mnoha omezeními, a přispěli jste tak k obohacení církve v Angole a Sv. Tomáši oním dynamismem, který všichni znají. Vědom si své služby, k jejímuž plnění jsem byl povolán ku prospěchu církevního společenství, prosím vás, abyste se stali interprety mé trvalé starosti o vaše komunity, které upřímně zdravím v osobě každého z členů této biskupské konference.
Vzhledem k budoucnosti víry a globálnímu určení života tohoto národa je zajisté rozhodující oblast kultury, v níž má církev renomované akademické instituce, které mají být důstojným styčným bodem přítomnosti katolíků v kulturní debatě národa, aby byla posílena schopnost racionálně a ve světle víry řešit mnohé otázky, které vznikají v různých oblastech vědy a života. Kristus je měřítkem pravého humanismu.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. k biskupům Angoly je ZDE

Petr Vacík

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.