Benedikt XVI. na letišti: křesťan nesmí mlčet před bolestí a násilím

17.3.2009 

Benedikt XVI. v úvodu svého prvního projevu na africké půdě připomněl blížící se 50. výročí nezávislosti. Poděkoval za vlídné přijetí kamerunskému prezidentovi, Paulu Biyovi, a předsedovi místní biskupské konference, arcibiskupovi Tonye Bakotovi, a připomněl hlavní cíl své návštěvy i dlouhé křesťanské dějiny církve na Černém kontinentu:

Přicházím k vám jako pastýř. Přicházím utvrdit ve víře své bratry a sestry. To je úkol, který Kristus svěřil Petrovi při Poslední večeři a to je role Petrových nástupců. Když Petr kázal ke shromáždění v Jeruzalémě v den Letnic, byli tam přítomni také návštěvníci z Afriky. Pozdější svědectví velkých světců tohoto kontinentu během prvních staletí křesťanství ? sv. Cyprián, sv. Monika, sv. Augustin, sv. Atanáš, abych jmenoval jen některé ? zajišťují Africe významné místo v historických análech církve. Až do dnešních dnů řady misionářů a mučedníků nabízejí svá svědectví Kristu ve všech koutech Afriky, a dnes je zde církev požehnána přítomností 150 milionů věřících.

Svatý otec také zmínil, že přichází předat místní církvi Instrumentum laboris, pracovní text II. zasedání biskupského synodu pro Afriku, které proběhne letos v říjnu v Římě.

Před bolestí nebo násilím, chudobou nebo hladem, korupcí nebo zneužíváním moci nemůže žádný křesťan mlčet. Spásonosné poselství evangelia vyžaduje, aby bylo hlásáno mocně a jasně, aby světlo Kristovo mohlo zazářit v temnotách lidských životů.

Papež zmínil pohnutou historii afrického obyvatelstva, zasaženého v minulých dobách otrokářstvím a vyjmenoval také moderní formy otroctví, jako je obchod s ženami a dětmi.

Afrika trpí neúměrně: vzrůstající počet jejích obyvatel se stává kořistí hladu, chudoby, nemocí. Mocným hlasem prosí o smír, spravedlnost a pokoj a právě to jim církev nabízí. Nikoli nové formy ekonomického či politického útlaku, ale oslňující svobodu dětí Božích (srov. Řím 8,21). Nikoli vnucené kulturní vzory, které ignorují právo na život nenarozených, ale čirou spásonosnou vodu evangelia života. Nikoli zálibu v mezietnických a mezináboženských svárech, ale spravedlnost, pokoj a radost Božího království, které příznačně popsal papež Pavel VI. výrazem ?civilizace lásky.?

Bezplatná léčba lidí nekažených AIDS, služba v oblasti výchovy a vzdělání, úsilí generací misionářů a učitelů na Katolické universitě střední Afriky jsou chvályhodná díla církve, připomněl Benedikt XVI. Vyjádřil se také pochvalně o politice místní vlády na obranu práv nenarozených. Kamerun označil za zemi pokoje, která řeší spory dialogem a v níž více než 200 různých etnik žije v harmonii.

?Bůh žehnej Kamerunu! Bůh žehnej Africe!?
- končil Papež svou první promluvu na Africkém kontinentu.

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.