Co čeká Kamerun od papeže

17.3.2009 

Smíření, spravedlnost a mír ? to jsou tři klíčová slova první pouti Benedikta XVI. na Černý kontinent. Jejich prizmatem hledí na papežskou návštěvu obyvatelé Kamerunu a Angoly, dvou zemí, které Papež během týdenní cesty navštíví, ale také další africké země, jejichž představitelé už přijeli do Yaoundé ? referuje z hlavního města Kamerunu zpravodajka našeho rozhlasu, Beata Zajączkowska.
Horečné přípravy na příjezd Benedikta XVI. trvaly celou noc. Trasu cesty z letiště ozdobily papežské a kamerunské vlajky, objevily se transparenty vítající Papeže jako přímluvce míru a naděje pro celou Afriku. Na ohromných plakátech vedle Svatého otce nechybí prezident země. Vláda se snaží využít pouť k propagandistickým cílům a šíření ? jak zdůrazňuje ? svého demokratického obrazu.
Také proto vydali kamerunští biskupové zvláštní list, který má předcházet dezinterpretacím a vysvětluje důvody příjezdu Svatého otce. Zdůrazňují, že prvním důvodem je upevnění bratří ve víře. A co si od návštěvy slibují? Mluví polský misionář, P. Stanisław Wawro, z kongregace Nejsvětějšího srdce:

?větší a hlubší zaangažování katolíků v náboženském životě, aby náboženství nebylo používáné konzumním způsobem. Větší nasazení se projeví v konkrétním vtělení Božího Slova nejen ve farnostech, ale také v rodinách, v politice a v životě společnosti. O to tady jde nejvíc. A farníci by na druhou stranu chtěli mít kněze, kteří by pro ně byli skutečnými pastýři a vedli je skutečně ke Kristu?

Přestože ještě včera večer byste jen obtížně hledali na ulicích jakékoliv známky nadcházející papežské pouti, dnes už na ozdobených ulicích Yaoundé vítají Papeže nejen obyvatelé hlavního města, ale i lidé ze vzdálených koutů země. Místní správa na řadě míst poskytla bezplatnou dopravu. Mnozí se dostali do Yaoundé vůbec poprvé, říká P. Wawro:

?Kamerunu má dvě hlavní města. První je ekonomické, Douala, velký přístav nad Atlantickým oceánem, který má kolem 2,5 milionu obyvatel. Yaoundé je administrativním hlavním městem. Jsou tady všechna velvyslanectví, ministerstva a úřady. Oficiálně má 1,5 milionu obyvatel, ale ve skutečnosti nikdo neví, kolik jich je. Je to jediné město, které se skutečně rozvíjí. Má pěknou polohu, rozkládá se na pahorcích. Místní správa Yaoundé se už dlouho snaží město uspořádat, aby z něj zmizely příliš chudé čtvrti.?

Na rozdíl od mnoha jiných afrických zemí v Kamerunu vládne pokoj. Ale rostoucí bída a stále větší propast mezi bohatými a skutečnými chudáky činí situaci týden od týdne napjatější. Kamerunci proto očekávají od Papeže povzbuzení a naději, říká P. František Meus, z kongregace sv. Pavla poustevníka:

?Kamerun skutečně prožívá těžké chvíle. Před rokem došlo k nepokojům kvůli obtížnému životu a vysokým cenám a skončilo to dokonce dvěma oběťmi na životech. Určitě tedy čekají na nějaké dobré slovo, slovo povzbuzení pro sebe i pro tuto obtížnou dobu. Myslím ale, že čekají také na slovo adresované přímo těm, kdo v Kamerunu vládnou, aby s otevřenějšíma očima i srdcem hleděli na potřeby lidí. Aby se v těchto těžkých dobách všichni Kamerunci spojili v prosbě k Bohu a nejen projevovali solidaritu jedni s druhými, ale aby společně bojovali za lepší zítřek pro všechny.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.