Benedikt XVI. oznámil vyhlášení Kněžského roku

16.3.2009 

Svatý otec dnes oznámil konání zvláštního Kněžského roku, který se začne 19. června a skončí se v týž den roku 2010. Kněžský rok bude příležitostí k docenění poslání kněze v církvi a ve společnosti. Jeho téma zní ?Věrnost Krista, věrnost kněze? a proběhne v rámci připomínky 150. výročí smrti Jana Maria Vianneye, svatého faráře Arského.

Kněžský rok vyvrcholí na opět na slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova 11.června 2010 Světovým setkáním kněží na náměstí sv. Petra. Během tohoto roku Svatý otec prohlásí sv. Jana Maria Vienneye Patronem kněží celého světa, připravuje se vydání ?Direktoria Zpovědníků a duchovních vůdců? spolu se sbírkou textů Svatého otce o podstatných tématech života a poslání kněze v současné době. Kongregace pro klérus spolu s místními ordináři a představenými řeholních institutů se podle tiskového oznámení Svatého stolce ?postarají o koordinaci a spolupráci různých duchovních a pastoračních iniciativ, které budou uskutečněny za účelem lepšího vnímání důležitosti role a poslání kněze v církvi a v soudobé společnosti, jakož i nezbytnosti zesílit jak trvalou formaci kněží, tak i formaci seminaristů?.

Pro Vatikánský rozhlas se nad chystaným Kněžským rokem zamýšlel Don Alberto Pacini, rektor kostela sv. Anastázie na Palatinu. Na otázku po současné formě kněžské služby a s narážkou na včerejší promluvu Benedikta XVI. o tom, že kněz nemá být expertem na ekonomiku a politiku, ale na setkání mezi člověkem a Bohem, Don Pacini řekl:

?Ve šlépějích toho, co, bohužel, provázelo jako vedlejší účinek pokoncilní reformu a pak také vzhledem ke krizi osmašedesátého roku a 70. let došlo k tomu, že jsme se možná příliš upnuli na sociální stránku. Dnes je třeba vrátit se více k tomu duchovnímu. Vybavují se mi v souvislosti s tím slova Jana Pavla II., který v apoštolském listě Novo Millenium Ineunte napsal, že navzdory rozšířenému sekularismu stojíme dnes tváří v tvář poptávce světa po návratu k duchovnosti. My, kteří jsme duchovními, musíme tuto možnost lidem nabízet, aby lidé byli nasměrováni k pravé duchovní dimenzi. Jako kněží nemusíme dělat krok zpět, ale měli bychom stát vpředu v této prorocké dimenzi.?

Říká římský kněz Don Pacini na dnes oznámenou iniciativu Benedikta XVI. vyhlásit zvláštní Kněžský rok.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.