Přípravy na návštěvu papeže vrcholí

14.3.2009 

V úterý 17.března se Benedikt XVI. vydá na apoštolskou cestu do Afriky. V Kamerunu i Angole vrcholí přípravy. O papežově návštěvě informují tamější média a tamější vlády se snaží, aby se setkání s papežem mohlo účastnit co nejvíce lidí. Z hlavního města Kamerunu Yauondé telefonuje zpravodajka Vatikánského rozhlasu Beata Zajączkovska:

?Africký rytmus přípravných prací se od toho evropského značně liší. Stěží lze říci, že všechno je přichystáno do posledního puntíku. Na břehu moře v Luandě buldozery teprve chystají prostranství, na kterém bude slavena hlavní papežská mše pro více než 2 miliony Angolanů. Kvůli stavu přípravných prací však nikdo není nervózní, všichni jsou totiž přesvědčeni, že přes velkou dávku improvizace všechno dopadne dokonale.

V hlavním městě Kamerunu Yauondé lze rovněž stěží zaznamenat, že sem za pár dní přijede Benedikt XVI. Sestra Nazaretánka z kongregace Kristovy Duše však zdůrazňuje, že v kostelech probíhá duchovní příprava za zdar a plody papežovy návštěvy. ?Ve farnostech probíhají zvláštní novény a všechno do sebe zapadá. Lidé jsou nesmírně spokojeni a těší se, že za nimi někdo přijede, že je navštíví jejich Otec? ? říká místní řeholní sestra Nazaretánka.

Příprava na pouť má svůj vnitřní rozměr.

Ženy, které se zúčastní setkání s papežem, budou oblečeny do zvláštního afrického oblečení, které je ze zvláštní látky, na které je obraz Svatého otce a jeho podpis. ?Lidé oděv nosí jako sukně a někdy jej použijí jako ubrus na stůl, podle toho, kdo a co chce právě dělat? - dodává sestra Nazaretánka. Benedikt XVI. bude pobývat jenom v hlavním městě Kamerunu a proto se místní vláda snaží pro zájemce zajistit zvláštní přepravu, aby se mohli byť jen na okamžik setkat s papežem.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.