Benedikt XVI. zřídil apoštolskou prelaturu v Argentině

14.3.2009 

Benedikt XVI. vytvořil novou teritoriální prelaturu v Argentině. Nová církevní administrativní jednotka Esquel byla vyčleněna z území patagonské diecéze Comodoro-Rivadavia. Jejím prvním ordinářem bude 51-letý polský redemptorista, o. Józef Słaby. V andské oblasti pracuje od loňského roku. Do Argentiny se vydal jako misionář krátce po vysvěcení na kněze, v roce 1985. Působil v pastoraci a jako vychovatel. V letech 2004-2007 byl představeným viceprovincie redemptoristů Resistencia. O. Słaby zdůrazňuje, že jako horal se bude mezi obyvateli patagonských Kordiller cítit dobře:

?Když se nabídla možnost vést misii v horách, okamžitě jsem se nabídl, že na misie do Chubutu pojedu. Mým koníčkem je fyzická práce, zvláště stavitelství. Postavil jsem v Argentině celou řadu kostelů a kaplí, věnoval jsem tomu ? samozřejmě vedle evangelizace ? nejvíc času. Prelatura Esquel je velmi rozlehlé území, na kterém žijí Indiáni kmene Mapučů. Městečka a vesničky jsou rozseté v horském terénu, je to něco jako polské Zakopané, jen na daleko větší rozloze. Evangelizace sem přišla až ve 20. století. Osídlení je nejrůznější, usídlili se tady lidé ze všech stran, z Argentiny, z Chile, z Bolívie. Utvoření prelatury je pro místní církev v Argentině událostí.?

Teritoriální prelatura Esquel, kterou o. Józef Słaby OSsR povede, má stejnou rozlohu jako Česká republika. Území obývá 120 tisíc lidí, převážně katolíků. Pastorace se soustředí do 8 farností, ve kterých pracují 4 diecézní a 6 řeholních kněží. Biskupské svěcení o. Słabého proběhne 8. května v místní katedrále.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.