Benedikt XVI.: Modlitba a věroučná formace přináší křesťanovi radost

14.3.2009 

Benedikt XVI. dnes přijal argentinské biskupy na závěr jejich návštěvy ad limina. Úkolem biskupů je bránit celistvost a nauku víry celé církve, řekl mimo jiné Petrův nástupce jedenácti biskupům Argentiny. Papež hovořil o evangelizačním poslání církve a biskupské službě. Pán založil církev, řekl mimo jiné Benedikt XVI., aby byla ?svátostí, znamením a nástrojem? vnitřního sjednocení s Bohem a jednoty všech lidí.

?Církev je tajemstvím společenství. Lidem shromážděným jednotou Otce i Syna i Ducha svatého. Biskup, jenž je viditelným principem a základem jednoty ve své místní církvi, je povolán prosazovat a bránit celistvost víry a společnou nauku víry celé církve a zároveň učit věřící milovat jejich bližní.?

Papež dále ocenil pevnou vůli argentinských biskupů zachovávat a posilovat jednotu biskupské konference a diecézních společenství.

?Slova našeho Pána, ?aby všichni byli jedno?, musí být stálým zdrojem inspirace pro vaši biskupskou službu? Díky této afektivní a efektivní kolegialitě není žádný biskup osamocen, protože je vždy a niterně sjednocen s Kristem, Dobrým Pastýřem, a zároveň mocí svého biskupského svěcení a hierarchického společenství také se svými bratry v biskupské službě a tím, koho Pán vybral za Nástupce svatého Petra.?

Benedikt XVI. dále poukázal na potřebu pěstovat ducha společenství ve vztazích mezi biskupy a kněžími:

?Vybízím vás, abyste uplatňovali lásku a rozvážnost, když dojde k tomu, že musíte poopravovat učení, postoje či jednání, které odporují kněžskému stavu vašich nejužších spolupracovníků a které mohou poškodit a zamlžit víru a křesťanský život věřících.? Bylo by rovněž vhodné ? řekl dále papež ? věnovat se intenzivněji pastoraci manželů a rodin. Stejně tak je zapotřebí více odvahy v pastoraci mládeže, která by pomohla mladým velkodušně odpovědět na Pánovo povolání, pečlivě rozlišovat mezi kandidáty na kněžství a více se věnovat formaci seminaristů.

?Trvalým spojením s Pánem prostřednictvím intenzivního života modlitby a náležité duchovní a věroučné formace poroste u všech křesťanů radost z víry, z jejího slavení a příslušnosti k církvi a přivede je tak k aktivnějšímu podílu na poslání hlásat všem lidem dobrou zvěst evangelia.?

Řekl dnes Benedikt XVI. biskupům Argentiny na závěr jejich kanonické návštěvy ad limina.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.