FSSPX pozitivně přijalo papežský list

13.3.2009 

Včera publikovaný list Benedikta XVI. k zrušení exkomunikace čtyř biskupů vysvěcených arcibiskupem Lefébvrem v roce 1988, byl velmi pozitivně přijat Bratrstvem sv. Pia X. Za jeho zveřejnění ?srdečně poděkoval? Svatému otci jeho představený, biskup Bernard Fellay. Vyjadřuje Papežovi vděčnost za to, že ?po vlně protestů vrátil diskusi na místo, které jí přísluší, tedy do úrovně věroučné?.

K obsahu listu biskup Fellay poznamenává, že pro Bratrstvo Tradice nekončí začátkem koncilu, ale že právě v jejím světle chce vnímat Vaticanum II i pokoncilní učení. Biskup Fellay parafrázuje formulace Benedikta XVI., když zdůrazňuje, že jde o plynulý rozvoj tradice, ne o její popření. Cituje také klasickou definici Tradice, formulovanou v 5. století sv. Vincentem z Lerinu, ?držíme se toho, co všude, vždy a všichni vyznávali?. V tom kontextu představený Bratrstva znovu ujišťuje, že Lefébvrovi následovníci jsou připraveni "zahájit věroučné rozhovory" se Svatým stolcem.

Biskup Fellay se rovněž plně hlásí k základní starosti Benedikta XVI. o hlásání evangelia v současném světě, ve kterém hasne plamen víry. ?Církev nepochybně prochází údobím velké krize, jež může být překonána pouze integrálním návratem k čistotě víry,? píše biskup Fellay.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.