Kard. Canizares: Podstatou liturgie je adorace

10.3.2009 

Ve Vatikánu se začalo plenární zasedání Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Poprvé mu předsedá nový prefekt kard. Antonio Canizares Llovera, bývalý primas Španělska. Tématem zasedání je eucharistická adorace. Proč Kongregace zvolila právě toto téma vysvětluje její prefekt kard. Canizares:

?Liturgie je především adorace. Církev je Božím dílem, je Božím působením, je uznáním toho, co Bůh činí ku prospěchu lidí. A právě adorace, jejímž vyjádřením je liturgie, a zejména eucharistie, jež je středem adorace, je úkonem uznání Boha; je uznáním, že všechno pochází od Něho, je uznáním toho, že to, co patří nám, musí se vrátit Bohu. V této době silné sekularizace, směřující k zapomenutí na Boha, jenž je pokládán za nedůležitého pro lidský život, je nezbytné zdůraznit, že adorace je prvořadá, to znamená, že první místo patří Bohu. Ten opravdu mění život křesťanů a život církve.
Protože zapomene-li se na to, že Bůh je středem všeho, zapomene-li se na Boha, stává se církev pouze lidskou institucí. Bůh je však silou, která působí v Církvi. Bůh nás stvořil, spasil a vykoupil. Bůh nám nabízí svůj život, abychom žili z něho. Bůh nás miluje, abychom Jemu i bližním lásku opětovali.
Liturgie není vyprávění o tom, co se stalo v minulosti, nýbrž je denní manifestací spásy Boží prostřednictvím Ježíše Krista. Je obětí Krista na Kalvárii, která se skutečně zpřítomňuje každý den s celou svou spasitelskou a obnovnou silou. Je to láska Boží, která se mezi námi zpřítomňuje, abychom právě z této Boží lásky žili.
?

Říká nový prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátosti kard. Canizares Llovera.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.