Benedikt XVI. na návštěvě kláštera sv. Františky Římské

9.3.2009 

Po návštěvě Kapitolu se pak Benedikt XVI. vydal navštívit nedaleký klášter oblátek sv. Františky Římské, jejíž liturgická připomínka připadá právě na dnešek. Svatého otce přivítala představená kláštera matka Maria Camilla Rea a v chórové kapli pak po krátké adoraci uctili také ostatky této ?nejvíce římské světice?, jak potom ve své promluvě poznamenal Benedikt XVI. Sv. Františka Římská, od jejíž kanonizace letos uplynulo 400 let, žila na přelomu 14. a 15. století. Byla matkou tří dětí a po ovdovění založila zdejší klášter a řád Oblátek na Tor de´ Specchi. Její život se vyznačoval originální zkušeností, v níž se úzce snoubily mlčení, modlitba a charitativní činorodost.

?Kontemplace a činnost, modlitba a charitativní služba, mnišský ideál a sociální nasazení ? to všechno zde nalezlo svou ?laboratoř? bohatou na plody ve spolupráci s Olivetánskými mnichy od Santa Maria Nuova. Pravým hybatelem všeho, co zde v průběhu staletí vzniklo je však srdce Františky, do něhož Duch svatý vlil zvláštní dary a zároveň vzbudil četné dobročinné iniciativy.?

Klášter svaté Františky Římské ? zdůraznil papež ? se vyznačuje ?jedinečnou vyvážeností mezi řeholním a laickým životem, životem ve světě a mimo svět? a ?nalézá se ve středu města? jakoby na znamení ?nutnosti opětovného zavedení duchovní dimenze do centra lidského soužití, aby byl dán mnohotvárným činnostem člověka plný smysl?.

?Právě v této perspektivě je vaše komunita spolu se všemi ostatními kontemplativními komunitami povolána být určitým druhem duchovních plic společnosti, aby všem činnostem a veškerému aktivismu města nechyběl duchovní rozlet, zakotvení v Bohu a v jeho spásonosném plánu. Právě tuto službu poskytují zejména kláštery, místa mlčení a rozjímání božského Slova, místa, kde je věnována stálá péče tomu, aby země byla otevřena nebi.?

?Pravým domem, který Bůh rád buduje, - řekl dále papež ? je život svatých. I v naší době má Řím zapotřebí žen cele oddaných Bohu a bližnímu:

?Žen schopných usebranosti a velkodušné i nenápadné služby, žen, které umějí poslouchat pastýře, ale také je podporovat a pobízet svými návrhy, jež uzrály v rozhovoru s Kristem a v přímé zkušenosti na charitativním poli, při pomoci nemocným, chudým, lidem vytlačeným na okraj společnosti a problémové mládeži. Je to dar opravdového mateřství, které vytváří jediný celek v řeholním zasvěcení podle vzoru Nejsvětější Panny Marie? Mariino srdce je klášterem, kde Slovo neustále mlčky mluví a zároveň je výhní lásky, která nutí k odvážným skutkům, ale také k vytrvalému a skrytému sdílení.?

Řekl dnes Benedikt XVI. při návštěvě kláštera svaté Františky Římské na Tor de´ Specchi poblíž Forum Romanum.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.