Zdrženlivě přijala katolická církev vydání zatykače na Omara Bashira

7.3.2009 

Katolická církev v Súdánu bez nadšení přijala fakt, že Mezinárodní tribunál v Haagu vydal zatykač na prezidenta této země, Omara Hasana Ahmeda el-Bashira, kterého viní ze zločinů proti lidskosti v Dárfúru. Odhaduje se, že tam na jeho rozkaz bylo zabito od roku 2003 kolem 300 tisíc lidí. Podle předsedy súdánské biskupské konference biskupa Rudolfa Denga však uvěznění Bashira nepřinese této zkoušené zemi mír. ?Tato země potřebuje větší upřímnost ve vztazích mezi vládou a vzbouřenci a také serióznější přístup mezinárodního společenství? ? řekl pro agenturu CISA biskup Deng.

Súdánská vláda reagovala na vydání zatykače tím, že vypověděla ze země asi deset humanitárních organizací, které poskytují pomoc tamějšímu obyvatelstvu. Představitel jedné z těchto nevládních organizací ? ?Lékaři bez hranic? - Sergio Cecchini pro Vatikánský rozhlas říká:

?Lékaři bez hranic žádají mezinárodní společenství, aby nesměšovalo poslání humanitárních organizací s otázkami spojenými s lidskými právy nebo mezinárodním tribunálem. Žádáme, aby nebyli zaměňováni ti, kdo zcela nezávisle pracují v Dárfúru, aby tam přinášeli pomoc, s těmi, kdo zde plní odlišný mandát. Doplácejí na to nikoli humanitární organizace, ale civilní obyvatelstvo, které je obětí konfliktu v Dárfúru a dnes je obětí tohoto rozhodnutí. Humanitární nouze se řeší pomocí přímo na místě a všechny otázky, spojené s řešením problémů způsobených nějakým režimem nemají co do činění s humanitární činností. Je třeba proto obojí chápat naprosto odděleně.?

Říká představitel Lékařů bez hranic v Itálii o situaci v Súdánu, kde více než 2 miliony lidí žije v utečeneckých táborech, o které se starají humanitární organizace.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.