Tisíce křesťanů se nemají kam vracet

7.3.2009 

Drama křesťanů v indickém státě Orissa ještě neskončilo, informuje arcibiskup Raphael Cheenath. Na denním pořádku je vybírání výpalného, křesťanům se brání v přístupu na bohoslužby a jejich představitelům, např. předsedovi biskupské konference, kard. Toppovi, není dovoleno navštívit poškozené.

Metropolita hlavního města Orissy, Bubaneswaru, podal zprávu o situaci křesťanů, se zvláštním zřetelem k provincii Kandhamal, která byla nejvíce zasažena. Uvádí mimo jiné, že do oblasti se stále ještě nevrátilo 40 tisíc křesťanů. 7 tisíc jich žije v uprchlických táborech. Vláda sice nutí utečence k návratu do domovů, ale nijak se nesnaží zajistit bezpečnost. Viníci pogromů nebyli potrestáni. Podle údajů indického episkopátu 81 lidí přišlo o život, zničeno bylo 4677 domů, 236 kostelů a 36 klášterů. Protikřesťanské razie poznamenaly 450 lokalit.

Arcibiskup Cheenath zdůrazňuje, že ti, kdo se vrací do rodných končin narážejí na mnoho problémů. Potřebují například právnickou pomoc, aby získali zpět své domy a pozemky, do kterých se nastěhovali samozvaní nájemníci. Děti, které prožily drama vyhnání, ponížení a někdy i smrt svých blízkých potřebují psychickou podporu. V závěru raportu o situaci křesťanů ve státu Orissa metropolita Bubaneswaru zdůrazňuje heroičnost jejich víry, která ? jak píše ? prošla skutečnou zkouškou ohně.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.