700 let od začátku avignonského papežství

7.3.2009 

Před sedmi sty lety začalo téměř sedmdesátileté období avignonského papežství. Při té příležitosti toto provánsálské město pořádá řadu kulturních a náboženských akcí, které dnes zahájil kard. Paul Poupard. Jak řekl pro náš rozhlas, oslavy mají připomenout zejména kontinuitu papežství:

?Jak zdůrazňuje Svatý otec v listu, kterým mě jmenoval zvláštním legátem pro sedmisté výročí zahájení pobytu římských papežů v Avignonu, tyto oslavy mají ukázat, že počínaje Petrem, prvním Kristovým náměstkem na zemi, přes avignonské období, po Benedikta XVI., papežství zachovalo kontinuitu už dva tisíce let.?

Do Avignonu se uchýlil v roce 1309 Klement V. (1305-1314), papež francouzské národnosti a někdejší arcibiskup Bordeaux. Volbu města určila strategická poloha. Avignon patřil k církevnímu státu a zároveň ležel na hranici s Francií, s níž byl Svatý stolec od doby Bonifáce VIII. (1294-1303) v ostrém sporu. Do Říma se vrací až v roce 1377 papež Řehoř XI. (1370-1378).
Přestože doboví svědci viděli v odchodu Petrova nástupce z Říma neblahé znamení a Petrarka přirovnal papežský exil dokonce k babylonskému vyhnanství, avignonské období zapsalo do dějin církve také světlé stránky. Právě v Avignonu byl v roce 1323 svatořečen Tomáš Akvinský. V roce 1317 tam poprvé vyšlo do ulic slavnostní procesí Božího těla a římská kurie také prvně slavila svátek Nejsvětější Trojice. V avignonském období mají původ některé důležité církevní instituce, jako tribunál římské roty. A bez zajímavosti není ani to, že právě tam zvony katedrály Naší Paní poprvé vyzváněly k večernímu Anděl Páně ke cti Matky Boží.
Dodejme ještě, že v avignonské katedrále jsou pohřbeni dva francouzští papežové, Jan XXII. (1316-1334) a Benedikt XII. (1334-1342), a dalších 159 kardinálů a arcibiskupů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.