Maďarští biskupové vyzvali vládu, aby se zabývala reálnou situací v zemi

6.3.2009 

K sociálním nepokojům, ke kterým došlo v minulých dnech v Maďarsku, se vyjádřil tamní epikopát. Vyzval vládu, aby se zabývala skutečnými problémy a ne těmi, které se uměle vytvářejí i řeší v médiích. Podle biskupů je naléhavě nutné zajistit bezpečnost, nezbytnou zdravotní péči, podporu rodiny a výchovu příštích generací.
Episkopát zvedl hlas 3. března po pohřbu dvou Romů, kterým neznámí pachatelé zapálili dům. Nedávno předtím na stejném místě Romové zabili rumunského sportovce. Biskupové upozorňují, že jde o pouhý vrchol ledovce celé řady násilných aktů.

Podle pozorovatelů je v pozadí násilných činů stále kritičtější hospodářská situace v Maďarsku. S rostoucí nezaměstnaností se mnozí ocitají na okraji bídy a stoupá zločinnost. Maďarsko-romské gangy dokonce zabírají lidem domy, takzvaně si je ?propůjčují? k užívání. Biskupové upozorňují, že tyto zločinecké skupiny kontrolují už celé lokality a městské čtvrti. Lidé se cítí bezbranní. Episkopát proto apeluje na vládu, aby se nevyhýbala odpovědnosti a začala se situací zabývat.

Podobné výzvy vydali také tamní luteráni a kalvíni. Předseda Rady maďarské reformované církve označil současnou situaci za výsledek řady zanedbání a sociální eroze, za kterou nese největší odpovědnost vláda. Proto ?je nutné podniknout nápravná opatření, která postaví do centra člověka a společnost a ne krátkodobé egoistické cíle,? napsal Gusztaf Bölcskei.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.