Nové směrnice pro školy nutí katolíky jednat v rozporu se svědomím

6.3.2009 

Ateistická kampaň ve Velké Británii se neomezuje pouze na neškodné plakáty na autobusech. Britské ministerstvo školství vypracovalo nové směrnice, které nutí křesťanské učitele jednat v rozporu se svědomím. Jde o propagaci jiných náboženství a práv homosexuálů. Teoreticky se předpisy týkají krásných ideálů rovnosti a různorodosti. V praxi učitel nebude smět odmítnout propagaci materiálů připravených organizacemi homosexuálů. Katecheta nebude smět přitakat na otázku, zda je Ježíš jediným prostředníkem spásy. Nový kodex se dotkne také katolických škol. Bude jim možné vyčítat, že propagují křesťanskou vizi manželství, a při volbě jejich vedení nebude možné preferovat katolické učitele.

Podle anglických biskupů přijetí nového kodexu povede k masovému propouštění učitelů a zavírání katolických škol. Hrozba není pouze teoretická. Před nedávnem byla církev donucena k zavření středisek pro adopce, protože byla nucena zprostředkovávat adopce pro homosexuální páry. Ve Velké Británii se množí případy pronásledování lidí, kteří se nepodřizují novým normám rovnosti a různorodosti. Deník The Daily Mail připomíná mimo jiné případ pečovatelky propuštěné z práce, protože pacientce slíbila modlitbu, nebo potrestání státního úředníka, který se chtěl vyhýbat účasti na homosexuálních ?zásnubách?.

Biskupové Anglie a Walesu zaslali oficiální protest na britské ministerstvo školství a stále ještě doufají, že vláda od svých kontroverzních plánů upustí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.