Nový písemný dokument potvrzuje úsilí Pia XII. o záchranu židů

5.3.2009 

Nové svědectví o skrytém úsilí papeže Pia XII. chránit židy během nacistického pronásledování bylo objeveno v klášteře augustiniánek na Celiu. Jde o písemnou zmínku v kronice kláštera Santi Quattro Coronati (Memoriale delle Religiose Agostiniane del Monastero dei Santissimi Quattro Coronati di Roma), kde čteme ?Svatý otec chce zachránit své syny, také Židy, a přikazuje, aby kláštery poskytly pohostinství těmto pronásledovaným?. Zápis je datován v listopadu 1943 a je k němu připojen seznam 24 lidí, které klášter přijal - jak se zdůrazňuje - aby vyhověl přání Nejvyššího Pontifika.
Více nám poví p. Peter Gumpel SJ, historik a relátor beatifikačního procesu Pia XII.:

?Jde o dokument, který jsem dostal od sester augustiniánek, psaný dokument, v tom také tkví jeho důležitost. Není to jediné svědectví toho druhu. Máme mnoho ústních svědectví, nejen od sester a kněží.Často ale chybí dobové psané prameny, což poskytovalo příležitost těm, kdo stále Pia XII. napadají,k tvrzení, že neexistují dokumenty, že by cokoliv podnikl při razii na římské židy 16. října 1942. Je to naprostá lež. Jediné, co k tomu lze podotknout, je to, že v době pronásledování a tehdejší situaci v Římě, prozíravý člověk pokud možno neuchovával takové věci ?černé na bílém?, protože hrozilo, že se dostanou do nepřátelských rukou a budou z nich vyvozena opatření proti katolické církvi. Práce Pia XII. - dosvědčovaná také mnoha židovskými prameny ? probíhala skrze osobní posly, kněze, kteří obcházeli katolické instituce a domy, univerzity, semináře, farnosti a kláštery právě tímto poselstvím: ?Otevřete své brány všem, kdo jsou pronásledování nacisty?, což znamenalo na prvním místě samozřejmě židům.?

Může tento další důkaz posunout kupředu beatifikační proces Pia XII.?

?Doufám, že ano! Poslední rozhodnutí v beatifikačním procesu Pia XII. padlo 9. května 2007, kdy se 13 kardinálů a biskupů, kteří tvoří nejvyšší tribunál Kongregace pro svatořečení, jednohlasně vyslovilo pro heroické ctnosti papeže Pia XII. Nyní tedy čekáme na podpis dekretu ze strany Svatého otce.?

- říká p. Peter Gumpel, církevní historik a relátor beatifikačního procesu Pia XII.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.