No sms day

3.3.2009 

V postním období přichází mnoho diecézí, farností a společenství se zvláštními postními iniciativami. Jednu takovou připravilo i pastorační centrum pro mládež italské diecéze Modena. Vybízí k tomu, aby se mladí každý pátek v postní době vzdali posílání sms zpráv. Vysvětluje vedoucí zmiňovaného centra Francesco Panigadi:

?Napadlo nás to, když papež napsal, že půst nám může pomoci vzít na vědomí situaci v jaké žijí naši bratři. Říkali jsme si: ?Co dnes nabídnout mladým jako půst, aby skutečně cítili, že se něčeho vzdávají, aby to bylo něco konkrétního?? A tak jsme vymysleli ?No sms Day.? Nazvali jsme ho takhle nadneseně, abychom mladé co nejvíc přitáhli. Chceme mu dát dvojí význam: jednak odhalit půst jako takový a pak také přímější vztahy, opravdovější, vztahy, které se neomezují na sms nebo na něco virtuálního. Chceme znovu ukázat na opravdovější vztahy, odhalit jejich sílu, která vzniká podanou rukou, objetím, setkáním. Během postních pátků ? to je naše nabídka pro mladé ? místo posílání sms se běžte setkat s přítelem, mluvte spolu a buďte spolu.?

Mluvíte také o koltanu, minerálu, který se používá při výrobě počítačů a telefonů, který se těží především v Kongu, kde má občanská válka na svědomí už 4 milióny mrtvých...
?Největší zásoby koltanu na světě má právě Kongo a právě kontrola jeho těžby je jedním z důvodů, proč se zde bojuje. A tak se naše iniciativa stává tak trochu provokací k zamyšlení se nad naším životním stylem, stylem, který se musí stát střídmějším a přiblížit se lidem, kteří žijí v nouzi. Dnes zažíváme velkou světovou ekonomickou krizi, ale v mnoha zemích taková krize trvá už hodně dlouho a my, bohaté země, děláme pro ně hodně málo. Jsou země, kde lidé žijí s méně než jedním dolarem na den a každodenní krize spočívá v těžkosti opatřit si potravu. A je potřeba zamyslet se nad tím, s jakou jednoduchostí měníme mobilní telefony, počítače... Chceme stále něco nového, modernějšího, ale místo toho je potřeba, abychom žili střídměji.?

Říká vedoucí pastoračního centra pro mládež italské diecéze Modena Francesco Panigadi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.