Pravoslavný metropolita Českých zemí a Slovenska Kryštof u Benedikta XVI.

28.2.2009 

V Římě je v těchto dnech na návštěvě pravoslavný pražský arcibiskup Kryštof, metropolita Českých zemí a Slovenska. Včera odpoledne vykonal večerní bohoslužbu u hrobu sv. Cyrila v bazilice sv. Klimenta. Tamtéž dnes dopoledne k poctě 1140. výročí zesnutí apoštola Slovanů sloužil archijerejskou liturgii. Poté ho na audienci přijal Benedikt XVI. Hovoří předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů kardinál Walter Kasper, s nímž se arcibiskup Kryštof také sešel:

?Je to mladá církev v post-komunistické zemi se všemi problémy přechodu; proto jsme rádi, že jsme se s arcibiskupem Kryštofem setkali, jsme rádi, že navštívil Svatého otce. Až dosud jsme s ním příliš kontaktů neměli a toto je dobré znamení toho, že můžeme s touto mladou malou církví začít navazovat vztahy. Metropolita je velmi otevřený a myslím, že vytvořit s ním dobré vztahy nebude obtížné. Je tu v Římě vítán.?

Kardinál Kasper také potvrdil, že spory ohledně majetku církve jsou aktuální ve všech postkomunistických zemích, nejen v Čechách a na Slovensku:

?Bohužel, je to dědictví komunismu a je to mnohem horší než se obecně myslí, a je to také dědictví husitské otázky, to je také stále přítomné. Život církve tu není lehký, protože je to hodně sekularizovaná země.?

Kardinál Kasper také připomíná perzekuce během komunistické diktatury a dodává, že není třeba ztrácet naději, protože krev mučedníků dává život novým křesťanům.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.