Kard. Kasper: Sbližování s řeckou pravoslavnou církví jde pomalu

26.2.2009 

Z dvoudenní návštěvy Athén se vrátil předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper. Setkal se zde s novým pravoslavným arcibiskupem Athén a celého Řecka Jeronýmem II. Kardinál Kasper shrnuje své dojmy ze setkání a vyhlídky ekumenického dialogu:

?Především musím říci, že šlo o zdvořilostní návštěvu, protože jsem nového arcibiskupa Jeronýma II. předtím neznal. Chtěl jsem ho poznat a pokračovat v probíhajícím dialogu. Je to velmi pokorný a skromný člověk a naše setkání, i setkání s jeho spolupracovníky, bylo skutečně krásné. Řecká církev je jednou z nejdůležitějších pravoslavných církví, má dlouhou a bohatou tradici s apoštolskými kořeny ? apoštol Pavel kázal na areopagu. Je velmi důležitá a má velký vliv v pravoslavném světě. Vztahy s církví v Řecku začaly za jeho předchůdce, arcibiskupa Christodula a rozvinula se spolupráce v oblasti praktické a pastorační. Teologický dialog vedeme se všemi pravoslavnými církvemi současně. Řecká církev se ho účastní a má v něm důležitou roli. Takže jsme příliš nemluvili o teologickém dialogu, ale o praktických problémech. Všude v Evropě je to velmi podobné, vyskytují se stejné výzvy, jako například imigrace. Ta je velmi silná. Také v Řecku se objevují problémy spojené s ekonomickou krizí, jako je vzrůstající nezaměstnanost... Myslím, že na tomto poli můžeme spolupracovat. Oni mají také velký zájem o naše zkušenosti a to je velmi důležité. Jak už jsem řekl, řecká církev má dlouhou a bohatou tradici, má ale také velmi špatné vzpomínky z minulosti, zejména pokud se týká křižáckých výprav... Gesto Jana Pavla II., když požádal o odpuštění za křižácké výpravy a vše, co se v jejich kontextu přihodilo, bylo velmi důležité. Nicméně, stále ještě existuje odpor k ekumenickému sbližování a proto musí být naše kroky rozvážné. S novým arcibiskupem a jeho spolupracovníky chceme v těchto krocích pokračovat a já jsem s touto návštěvou velmi spokojený. Neměl jsem přehnaná očekávání, protože je nemyslitelné vyřešit všechny problémy v jednom dni, ale bylo důležité navázat osobní kontakt. A ten byl velmi srdečný a uvolněný.?

Co lze říci o životu malé katolické komunity, která v Řecku žije? V minulosti byli katolíci považováni spíš za cizince...
?Je tu skutečně malá římsko-katolická menšina a je tu také menšina řecko-katolická: obě dvě se díky imigraci rozrůstají a v důsledku toho je třeba katolíky nyní brát vážně. Až dosud se tak ze strany pravoslavné církve nedělo. Požádal jsem je, aby je přestali úplně ignorovat, a bylo mi to slíbeno. Nicméně, jak jsem řekl, imigrace stále roste.?
Říká předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper po své návštěvě u nového pravoslavného arcibiskupa Athén a celého Řecka Jeronýma II.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.