Mons. Ravasi: Člověk je víc než může ukázat monitor

24.2.2009 

Sdružení Athenaeum při univerzitě La Sapienza pořádá v těchto dnech setkání na téma ?Schopnost chápání a chtění? o vlivu médií na úsudek a rozhodnutí člověka. Agresivita mediálních sdělení, přijímaných bez odpovídajícího kritického postoje, může vést k jakési ?duševní lobotomii?, říká o rizicích mediálního působení arcibiskup Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu. Základním rizikem komunikací především na internetu je ? podle něho ? úbytek vřelosti v osobním mezilidském kontaktu v důsledku přivyknutí či přijetí výlučnosti způsobu neosobní, anonymní komunikace mezi uživateli internetu.

Člověk je zkrátka něco víc než co může ukázat monitor počítače, říká arcibiskup Ravasi a pokračuje: Člověk je ze své přirozenosti, jak ukazuje každá kultura, otevřenou bytostí a potřebuje ? jak říká Bible ? pomoc sobě rovnou. Pokud je tato schopnost komunikace a společenství amputována, nepochybně bude ochuzen, protože tato schopnost vztahu není na poli internetu dostatečně využita. Internetová komunikace zůstane vždy vnějšková a chladná. Předseda Papežské rady pro kulturu však nepodléhá pesimismu a připomíná:

?Pokušení sdělovacích prostředků redukovat člověka na bytost zbavenou konkrétních vztahů a zahlcenou jenom povrchními zkušenostmi sice existuje, ale naštěstí stále platí Pascalův postřeh, že člověk nekonečně přesahuje sám sebe. Člověka totiž nakonec každá vnucená redukce vlastní osoby začne nudit a objeví krásu živé a nikoli zprostředkované reality a zakusí tak i touhu po odhalení tajemství světa, nekonečna a Boha.?

Říká arcibiskup Ravasi v souvislosti se svým vystoupením na konferenci o vlivu médií, která se v těchto dnech koná na římské univerzitě La Sapienza.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.