Kard. Tauran: Křesťan musí vyznávat Krista i v mezináboženském dialogu

23.2.2009 

Křesťané a muslimové mohou spolupracovat na šíření morálních a duchovních hodnot, které svět potřebuje, zachovají-li zásady svobody a vzájemnosti. Mluvil o tom kard. Jean-Louis Tauran na právnické konferenci pořádané Boloňskou univerzitou. Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog zdůraznil, že takový dialog musí být založen na vzájemném poznání a - s ohledem na společné dobro - má být předmětem zájmu státních autorit.

Vatikánský kardinál připomněl také postoj křesťanů v dialogu s jinověrci, platný i tehdy, když jsou vyznavači Krista v menšině: totiž jasné, navenek vyjádřené přesvědčení, že Kristus je jediným Spasitelem, zároveň pokora spojená s uznáním chyb minulosti a úcta k hodnotám vyznávaným druhou stranou.

Předseda papežské rady pro mezináboženský dialog se vyjádřil také k italské debatě o stavbě mešit. Připomněl obecnou zásadu, že každý věřící má právo na místo kultu a možnost modlitby, jak soukromé, tak veřejné. ?Tuto zásadu je potřeba uplatňovat v konkrétním kontextu ? řekl kard. Tauran. ? Když jedu do muslimské země, nemohu požadovat stavbu katedrály velké jako bazilika sv. Petra. Je zřejmé, že muslimové žijící v Itálii mají právo na místo kultu, ale je třeba ctít architektonický, kulturní a náboženský řád země, která je hostí. Myslím, že je to věc vkusu a citu.? ? dodal kard. Tauran.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.