Britský premiér navštívil Benedikta XVI.

19.2.2009 

Benedikt XVI. dnes na audienci přijal britského premiéra Gordona Browna a jeho doprovod. Rozhovory se týkaly především současné ekonomické krize a povinnosti vyvíjet iniciativy prospívající méně rozvinutým zemím a starat se o spolupráci na projektech podpory člověka, respektu k životnímu prostředí a udržitelného rozvoje. Papež i britský premiér vyjádřili naději, že mezinárodní společenství obnoví úsilí o vyřešení probíhajících konfliktů, zejména na Blízkém východě. V závěru pak byla řeč také o bilaterálních tématech, jako jsou zájmy katolické komunity ve Velké Británii.
Britský velvyslanec u Svatého stolce, Francis Campbell, který premiéra Browna na setkání doprovázel, prozradil, že se hovořilo také o případné návštěvě Benedikta XVI. ve Velké Británii:

?Premiér řekl, že během setkání se Svatým otcem mezi čtyřma očima mluvili také o možné návštěvě ve Velké Británii. Ujistili jsme Vatikán, že papež by byl velmi vítán, kdyby navštívil Spojené království. Hovořilo se také o tom, při jaké příležitosti by k návštěvě mohlo dojít a padl návrh, že takovou vhodnou příležitostí, při níž by papež mohl zvážit návštěvu země, by mohla být beatifikace kardinála Newmana.?

Premiér Brown, který se připravuje na setkání G20 v Londýně 2. dubna, pro vatikánský deník Osservatore Romano napsal článek na téma: ?ekonomická krize a vykořenění chudoby. Globální recese vyžaduje také globální odpověď, píše Gordon Brown, a dodává, že je naší společnou povinností zajistit, aby potřeby chudších zemí nebyly jen druhotným úmyslem, ke kterému se přikláníme z morální povinnosti a nebo výčitek svědomí. Podle Browna je čas vidět rozvojové země zapojeny do mezinárodních řešení, která potřebujeme. Připomněl, že hodnoty jako spravedlnost a solidarita spojují Velkou Británii a Svatý stolec v podpoře projektů jakými je například očkování chudých dětí.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.