Nové hranice genetiky a nebezpečí eugeniky

17.2.2009 

?Nové hranice genetiky a nebezpečí eugeniky? ? to je téma mezinárodního kongresu, který proběhne tento pátek a sobotu ve Vatikánu. Pořádá ho Papežská akademie pro život a dnes byl představen v tiskovém středisku Svatého stolce. Tiskové konference se účastnili arcibiskup Rino Fisichella, předseda Papežské akademie pro život, její kancléř, mons. Ignacio Carrasco de Paula a profesor Bruno Dallapiccola, docent lékařské genetiky na římské univerzitě Sapienza.

Vymoženosti genetiky ? řekl mons. Fisichella ? lze připsat rychlému technologickému vývoji, který se zdá být bez hranic. Dnes je možné mapovat tisícovky genů, umožňuje to poznávat různé typy nemocí a často se nabízí konkrétní možnost překonat dědičnou patologii. Ale každý vědecký výdobytek má nevyhnutelně dvě tváře ? krásnou i tragickou.
Různé projekty vědeckého, biologického i politického rázu ? vysvětluje mons. Fisichella - vyžadují také etický soud, zejména pokud chtějí provádět eugeniku ve jménu ?normality? života.

?Tato mentalita má sklon považovat některé osoby za méně hodnotné než jiné, ať už z důvodu jejich životních podmínek jako chudoba nebo nedostatek vzdělání, nebo jejich fyzické podmíněnosti: například handicapovaní, psychicky nemocní, osoby v takzvaném vegetativním stavu, staří lidé, těžce nemocní.?

Díky jemnému lingvistickému formalismu spolu s dobrou reklamou, podpořenou velkými ekonomickými zájmy ? podotýká dál mons.Fisichella ? se ze zřetele ztrácí opravdové a skryté nebezpečí a vytváří se mentalita, která už není schopná rozeznat objektivní přítomné zlo a vynést odpovídající etický soud. Riziko posunu genetiky ? dodává ? není jen teoretické, ale odvíjí se od pomalu a neúprosně se šířící mentality.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.