Izraelská strana potvrdila papežovu cestu do Svaté země

16.2.2009 

Odcházející izraelský premiér, Ehud Olmert, potvrdil květnový termín papežské cesty do Svaté země. Podle předběžného plánu má Papežova pouť proběhnout ve dnech 8. až 14. května. Na programu je návštěva Jeruzaléma, Nazareta a Betléma, ale také hlavního města Jordánska, Ammánu. Program zatím čeká na schválení vatikánské strany. Během zasedání vlády premiér Olmert oznámil, že za organizaci návštěvy bude zodpovídat kancelář premiéra a Svatého otce bude doprovázet izraelský prezident, Šimon Peres.

O plánované cestě Benedikta XVI. mluvil v rozhovoru pro agenturu SIR také apoštolský nuncius ve Svaté zemi, arcibiskup Antonio Franco. Potvrdil mimo jiné, že se připravuje setkání s představiteli jiných křesťanských společenství, judaismu a islámu. Není ještě jisté, zda Papež navštíví také malou katolickou komunitu v Pásmu Gazy. Tato návštěva nebyla nikdy v plánech, uvedl arcibiskup Franco. Naopak je jisté, že se katolíci z Gazy zúčastní jedné ze tří liturgií, které bude Svatý otec sloužit v Jeruzalémě, Betlémě a v Galileji. Pastýřský charakter cesty rovněž nevylučuje setkání s politickými představiteli, ujistil vatikánský diplomat.

Podle vatikánského mluvčího je Papežova cesta do Svaté země odvážným rozhodnutím. P. Federico Lombardi SJ připomněl nejistou politickou situaci, nedávné boje v Pásmu Gazy i obtíže v dialogu judaismu s katolickou církví. Paradoxně právě tato složitá situace pobízí k cestě a k modlitbě tam, kde se nenávist potýká s láskou a smíření, pouze lidsky vzato, se zdá nemožné ? říká ředitel Tiskového střediska Svatého stolce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.