V Římě se koná pastorační setkání námořních kaplanů

16.2.2009 

V Římě se koná pastorační setkání námořních kaplanů. Církev v zemích, které mají moře, totiž věnuje této oblasti pastorace zvláštní péči. Každoročně se proto setkávají představitelé námořní pastorace při biskupských konferencích oněch zemí. V souvislosti s probíhajícím Rokem sv. Pavla bude jedním z témat setkání ?zkušenost námořní plavby? v životě a službě Apoštola národů. Bude tu řeč o šířící se metle pirátství. Podle údajů Papežské rady pro pastoraci migrantů a cestujících, která toto setkání pořádá, došlo v uplynulém roce k únosu 49 lodí a 899 námořníků, z nichž 32 členů posádky při tom bylo zavražděno. Celkově uloupili piráti 30 milionů dolarů. V současné době je v rukách pirátů 10 lodí a více než 200 námořníků. ?Loďaři ? jak zdůrazňuje sekretář papežské rady ? se starají hlavně o lodi. Pastorace námořníků a cestující po moři je účelem námořní pastorace.? Novým polem této církevní služby jsou turistické lodě:

?V celosvětovém měřítku je námořní doprava významným hospodářským odvětvím. Tak se to dnes obvykle posuzuje. My myslíme na lidi, kteří na těch lodích plují. Loď, na níž je kolem 5 tisíc osob je pro nás pohybující se farnost. Je totiž třeba mít na paměti, že posádka i cestují stráví na palubě lodi dlouhé měsíce, daleko od rodiny a přátel. Proto je důležité, aby církev putovala spolu s nimi. Proto se snažíme, aby na palubě byl vždycky také kaplan.?

Arcibiskup Marchetto dále poznamenal, že dosud nevyřešeným problémem je postavení či status kaplana vzhledem k posádce lodi. V mnoha případech je totiž kněžím bráněno vstoupit do přístavu nebo na palubu lodi. Papežská rada pro pastoraci migrantů a cestujících proto usiluje o celkové vyřešení tohoto problému.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.