Bůh pevně řídí osudy Petrovy loďky uprostřed ne vždy pokojných událostí

13.2.2009 

Benedikt XVI. včera večer v Aule Pavla VI. vyslechl koncert orchestru irského rádia a televize a sboru Our Lady´s Choral Society z Dublinu. Koncert proběhl v rámci symposia u příležitosti 80. výročí vzniku Vatikánského městského státu, které probíhá pod heslem ?Nevelké území pro velké poslání?.
?Vyslechli jsme ? řekl po koncertu Papež ? fragmenty slavného oratoria Mesiáš od Georga Friedricha Händela, uvádějícího do fascinující duchovní atmosféry, díky bohaté antologii posvátných textů Starého a Nového zákona, jež jsou osnovou celé hudební partitury. Bohatství hudebního kontrapunktu a harmonie zpěvu nám pomohly kontemplovat hluboké a tajemné mystérium křesťanské víry.?
Svatý otec zdůraznil, že hudba a zpěv umě provázaný s vírou mohou mít v náboženské oblasti významnou pedagogickou roli. Hudba ? řekl dále ? může být prostředkem hlásání Krista, protože dovoluje dotknout se tajemství zcela osobitým způsobem.
Benedikt XVI. připomněl také vatikánské výročí a zejména postavu Pia XI. ?Když ohlašoval podpis lateránských dohod a především vytvoření Vatikánského městského státu, vypůjčil si slova sv. Františka z Assisi. Řekl, že vytvoření nového suverénního státu je pro církev tím, čím byla pro Prosťáčka z Assisi ´ona troška těla, dostačující k tomu, aby s ním duše zůstala pohromadě´ (Promluva z 11. 2. 1929).?
Benedikt XVI. zakončil svou promluvu výzvou k modlitbě: ?Prosme Boha, který pevně řídí osudy Petrovy loďky uprostřed ne vždy pokojných událostí dějin, aby i nadále bděl nad tímto malým státem. Prosme Jej především, aby mocí svého Ducha podpíral toho, který stojí za kormidlem této lodi, Petrova nástupce, aby věrně a účinně plnil svou službu jednotě katolické církve, která má ve Vatikánu své viditelné centrum a rozpíná se až do končin země.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.