Nabízet interrupce jako formu zdravotní péče o matku je paradoxní

12.2.2009 

Soustrast s oběťmi požárů, ocenění politiky smíření s aborigeny, vztah stvořitele a stvoření - to byly hlavní body promluvy Benedikta XVI. k novému australskému velvyslanci u Svatého Stolce, který dnes papeži předal své pověřovací listiny. Timothy Andrew Fischer je prvním australským velvyslancem u Svatého Stolce se sídlem v Římě. Benedikt XVI. tak přivítal novou etapu vzájemných diplomatických vztahů a vyjádřil naději, že přispěje k ještě většímu porozumnění při už tak významné spolupráci.

Papež také ještě jednou vyjádřil svou solidaritu se všemi, kteří byli zasaženi katastrofickými požáry v australské Virginii a kondolenci všem, kdo v nich ztratili své milované.
Připomněl také svou nedávnou cestu do Austrálie. Tu navštívil loni v červenci, když se zde konal Světový den mladých, který byl podle papeže velkou událostí nejen pro Austrálii ale i pro celou univerzální církev. ?Modlím se, aby nadšení této mladé generace křesťanů v Austrálii a na celém světě, ve všechno, co je pravdivé a dobré, vyústilo v přátelství, které překlene rozdělení a vytvoří místa živé víry, naděje a praktické charity,? řekl Svatý otec.

Benedikt XVI. také hovořil o kulturní rozmanitosti, která Austrálii obohacuje na sociálním poli. ?Po dlouhou dobu byla tato mozaika poškozena nespravedlnostmi tak bolestně snášenými domorodými obyvately. Omluva, kterou loni nabídl premiér Rudd, potvrdila hlubokou změnu srdce. Nyní, obnoveni v duchu smíření, se vládní agentury i starší aboriginů mohou rozhodně a citlivě postavit k množství výzev, které před nimi leží.
Papež také ocenil vzrůstající diplomatické aktivity Austrálie v Pacifiku, Asii a nedávno i v Africe, a připomněl nutnost podporovat spravedlivý přístup chudých zemí na trh.

Dalším tématem promluvy bylo také zdravotnictví. Papež označil za paradoxní, že některé skupiny ve svých pomocných programech nabízejí interrupce jako formu ?zdravotní péče o matku,? a tváří se jako by vzít život mohlo zlepšit kvalitu života.
?Pravděpodobně víc než kdy dřív v naší lidské historii je potřeba zvažovat a respektovat základní vztah mezi Stvořitelem, Stvořením a Stvořeními. V tomto poznání můžeme odhalit společný kodex etiky, skládající se z norem zakořeněných v přirozeném zákonu vepsaným Stvořitelem do srdce každé lidské bytosti,? řekl Benedikt XVI. také v souvislosti s klimatickými změnami.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.