Kard. Bozanić: Převrat před 20 lety byl pouhou transformací komunismu

12.2.2009 

Rány způsobené komunismem jsou v zemích Střední a Východní Evropy stále přítomné a negativně ovlivňují život obyvatel a celé společnosti. Shodli se na tom představitelé církví tohoto regionu. Od úterka 10. února zasedali v Záhřebu předsedové episkopátů a kardinálové evropských postkomunistických zemí. V závěrečné nótě zdůrazňují, že církev musí pomáhat v obnově historické paměti a bojovat proti tendenci přecházet mlčením všechno, co se událo za železnou oponou.

S velkým ohlasem se setkala promluva kard. Josipa Bozaniče při závěrečné liturgii. Podle záhřebského arcibiskupa komunistický režim před dvaceti lety přestal fungovat a prošel jistou transformací. Zůstal ale nadále přítomný v legislativě, soudnictví, hospodářství a kultuře. Projevuje se to mimo jiné v zájmu na tom, aby celou komunistickou minulost zahalilo mlčení. ?Synové lži ? řekl záhřebský metropolita ? s sebou nesou kusy železné opony, aby zakrývali pravdu, rozsévali zmatek a rozbroje.?

Záhřebského setkání se zúčastnili představitelé biskupů ze 13 zemí. Jeho tématem bylo poslání církve dvacet let po pádu Berlínské zdi. ?Po pádu komunismu stanula církev před novými úkoly ? napsal Benedikt XVI. v poselství k účastníkům setkání ? ale její poslání se nemění: Jděte do celého světa a hlásejte evangelium celému stvoření.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.