Přestává-li být pravda kritériem, je ohrožena demokracie

12.2.2009 

První výsledky soudní pitvy potvrdily, že Eluana Englaro zemřela na zástavu srdce způsobenou dehydratací. Smrt 38leté Italky, která byla na základě soudního rozhodnutí po 17 letech ve vegetativním stavu zbavena výživy a odsouzena k smrti žízní a hladem, zůstává předmětem celospolečenské diskuse. Některá periodika po zveřejnění výsledku pitvy prohlašují, že zemřela ?přirozenou smrtí?. Teolog Marco Doldi reaguje: ?Eluana nezemřela sama, byla zabita těmi, kdo ji zbavili jídla a vody, její smrt rozhodně nemůžeme nazvat přirozenou.? Neméně jednoznačně se vyjádřil italský ministr spravedlnosti, Angelino Alfano ? řekl, že ?Eluana byla k smrti odsouzena?, články a paragrafy převážily nad hodnotou lidského života. A Giancarlo Umani Ronchi, jeden z italských odborníků v oboru soudního lékařství, dodává, že vzhledem k pokročilému stádiu dehydratace výsledek pitvy nestačí k vyvrácení pochybností o urychlení protokolu ze strany lékařů.
Hovoří prof. Adriano Pessina, učitel etiky a ředitel Bioetického centra na universitě Cattolica v Miláně:

?Nyní je čas mluvit ? protože morální svědomí nesmí nikdy mlčet ? mluvit v poklidu. Je třeba říci, že stojíme před velice vážnou situací, která se týká také budoucnosti, způsobu našeho myšlení o demokracii, soužití a sociální a zdravotní péči. Základní princip je, že lidský život je nezpochybnitelným dobrem a jako takový si vždy zaslouží péči a ochranu. Je to princip, který byl rozviklán novou ideou, která hlásá, že některé životy jsou hodnější života než jiné. Tato idea nyní vyžaduje jakési veřejné a právní uznání. Podle mého názoru je to epochální změna, změna, která byla prosazena podvodně, jménem naprosto oprávněného principu, že totiž člověk může rozhodnout o tom, jaký způsob léčby přijmout. Vyšlo se tedy z tohoto tvrzení, ale situace byla obrácena zcela naruby: lidé setrvávající ve vegetativním stavu byli ztotožněni s nemocnými v terminálním stádiu. Prohlásilo se, že Eluana Englaro, kterou se chystali nechat umřít hladem a žízní, byla mrtvá už před 17 lety, dále se prohlásilo, že vědecké poznání neříká nic o možnosti cítit nebo necítit bolest v tomto stavu ? což není pravda ? zkrátka stav věcí byl zcela převrácen jak v kolektivním povědomí, tak v aktuální debatě. Pokud předmětem debaty přestává být pravda, demokracie je ohrožena.?

říká profesor etiky a bioetiky z university Cattolica v Miláně.
Eluana Englaro byla dnes pohřbena v městečku Paluzza u Udine. V kostelíku sv. Daniela ji doprovodili příbuzní a nejbližší přátelé. Její rodiče se církevního obřadu nezúčastnili.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.