Benedikt XVI. se setkal s představiteli židovských organizací USA

12.2.2009 

Benedikt XVI. dnes na setkání s předsedy židovských organizací Spojených států označil postoj církve, odmítající antisemitismus, za neodvolatelný. Kromě toho papež také potvrdil svou plánovanou cestu do Svaté země a dostalo se mu vzápětí ujištění, že v Izraeli bude vítán.
?Církev hluboce a neodvolatelně odmítá jakoukoli formu antisemitismu a pokračuje v pěstování dobrých a trvalých vztahů mezi křesťany a židy.?

Řekl Svatý otec 66 představitelům židovských organizací ze Spojených států, mezi nimiž byl také rabín Schneier, který papeže hostil v New Yorské synagoze během jeho návštěvy v USA. Benedikt XVI. kromě návštěvy tamější židovské obce připomněl i svou návštěvu v Kolínské synagoze během své první návštěvy Německa, jakož i pouť do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau v roce 2006.

?Nenávist rozpoutaná proti mužům, ženám i dětem, jak se projevila v Šoá, je zločinem proti Bohu a proti lidstvu. To by mělo být jasné každému, zejména těm, kteří se drží tradice Písma svatého, podle níž je každý člověk stvořen k obrazu a podobě Boha. Každá negace nebo minimalizace tohoto zločinu je netolerovatelná a zároveň nepřijatelná.?

Benedikt XVI. tak znovu opakoval to, co řekl již před dvěma týdny v souvislosti s nedorozuměním, které vzniklo zavádějící mediální interpretací jeho rozhodnutí zrušit exkomunikaci čtyř biskupů, z nichž jeden se pak dopustil těžko omluvitelných výroků právě ve vztahu k holocaustu.

?Tato hrůzná kapitola našich dějin nesmí být nikdy zapomenuta. Její připomínka je memoria futuri; je pro nás do budoucna varováním a vybízí nás ke smíření. Připomínat si to, znamená činit všechno co je v našich silách, aby se podobná katastrofa v lidské rodině už nikdy nemohla opakovat, a budovat tak mosty nepomíjivého přátelství.?

Benedikta XVI. pozdravil nejprve rabín Artur Schneier, který poděkoval papeži za jeho prohlášení, pronesené před dvěma týdny o ?neoddiskutovatelné solidaritě? s židovským lidem. Předseda židovských organizací USA Alan Solow pak poukázal na chystanou návštěvu papeže ve Svaté zemi a řekl:

?Budete u nás vítaným a váženým hostem, vaše Svatosti. Lidé i představitelé Izraele, stejně jako my plánovanou návštěvu dychtivě očekávají.?
Po audienci u Svatého otce se pak v sídle Rádia Vatikán konala tisková konference, na níž New Yorský rabín Schneier řekl, že po ?bolestné záležitosti s biskupem Williamsonem? se vztahy mezi židy a katolíky mohou ještě více upevnit a zároveň poděkoval papeži za jeho rozhodný postoj, jímž odsoudil popírání holocaustu.

Jeden z členů delegace rabín David Rosen při té příležitosti řekl, že dnešní setkání otevírá nové perspektivy a zároveň vyvrátil tvrzení, že by mezi Vrchním rabinátem Izraele a Svatým stolcem došlo k nějaké roztržce nebo k přerušení vzájemných vztahů, jak o tom referovala některá média.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.