Kard. Bertone ocenil české předsednictví EU

10.2.2009 

Vatikánský státní sekretář, kard. Tarcisio Bertone byl dnes hostem na schůzce velvyslanců členských zemí Evropské unie, akreditovaných při Vatikánu, kterou pořádalo velvyslanectví České republiky u Svatého stolce.

Státní sekretář kardinál Bertone se ve své obsáhlé přednášce několikrát pozitivně zmínil o českém předsednictví Evropské unie. Hned v úvodu připomněl, že pozvání přijal i vzhledem k 20. výročí pádu Berlínské zdi a 5. výročí rozšíření Evropské unie. Mezi osobnostmi, které budovaly příští spojenou Evropu ?i za cenu vlastního života?, zmínil kardinála Josefa Berana:
?Na 17. května tohoto roku připadá 40. výročí smrti tohoto zářného svědka pravdy a svobody, jenž svou odvahou inspiroval nejen své věřící, ale také mnoho spoluobčanů dobré vůle, kteří při pohledu na jeho sílu dokázali odolávat sveřeposti komunistického režimu a překonávat ji? ? řekl kard. Bertone.

Vatikánský státní sekretář také ocenil důraz českého předsednictví na rodinnou politiku a zmínil mezinárodní konferenci, která minulý týden probíhala pod záštitou Rady Evropské unie a Evropské komise v Praze. K pozitivnímu vývoji vztahů mezi Českou republikou a Svatým stolcem přispělo pozvání předsedy Papežské rady pro rodinu, kard. Antonelliho. Ten ve svém vystoupení na konferenci zdůraznil, že rodinné právo není v kompetenci Unie, nýbrž jednotlivých členských států. Přimlouval se rovněž za politiku, která umožní rodičům rozhodovat svobodně o výchově dětí i tím, že jim poskytne dostatečné finanční prostředky.

Kard. Bertone připomněl také další základní linie Svatého stolce v oblasti rodinné politiky. Na prvním místě jde o posílení stabilní rodiny v současné krizové situaci. Za poslední čtvrt století (1980 ? 2006) poklesl počet sňatků v Evropě téměř o čtvrtinu (23,9%). V roce 2006 připadal na Starém kontinentu na každou půl minutu jeden rozvod a každé třetí dítě se narodilo mimo manželství. Navzdory tomuto negativnímu vývoji vatikánský státní sekretář vyjádřil potěšení nad zvýšenou pozorností evropských institucí k problému rodiny a ujistil velvyslance, že Svatý stolec je vždy připraven poskytnout podporu iniciativám ve prospěch rodiny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.