Skončilo zasedání ROACa

3.2.2009 

Naléhavé potřeby církve na Ukrajině, v Indii a Iráku ? to bylo hlavní téma zasedání Sdružení děl na pomoc východním církvím - ROACO. Během dvoudenního setkání kardinál Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro Východní církve hovořil také o své nedávné návštěvě zmíněných zemích.
Malabarská a malankarská církev v Indii se neustále rozrůstají a to vyžaduje vznik nových diecézí. S tím také souvisí vzrůstající počet charitativních děl a potřeba finančních prostředků na pomoc těm nejpotřebnějším. Kardinál Sandri potvrdil, že během své návštěvy v Indii, která v uplynulých měsících prožila vlny násilných útoků na křesťany, potkal živé církevní společenství, které pomáhá tam, kde je třeba.
Co se týká řecko-katolické církve na Ukrajině, připomněl prefekt, že před dvaceti lety jí chyběli kněží, řeholníci i pastorační struktury a dnes je zde zřetelná vitalita zejména v pastoraci mládeže, péči o povolání, apoštolátu v kultuře a sdělovacích prostředcích. Církev na Ukrajině podle kardinála Sandriho ?představuje klíčovou komunitu pro budoucnost církve v celé východní Evropě.
Na zasedání Sdružení děl na pomoc východním církvím nechybělo samozřejmě ani zhodnocení situace křesťanů v Iráku. O ní hovořil arcibiskup Fernando Filoni z vatikánského státního sekretariátu, který se s iráckými biskupy setkal během jejich nedávné návštěvy ad Limina.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.