Intronizace patriarchy Cyrila

2.2.2009 

V neděli 1. února proběhla intronizace 16. patriarchy ruské pravoslavné církve. Patriarcha Cyril se ujal úřadu při slavnostní liturgii v moskevském chrámu Krista Spasitele. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

?Během intronizace, jak chce tradice, metropolité Kyjova a Minsku, Vladimír a Filaret, třikrát usadili patriarchu Cyrila na patriarší trůn. Opakovali při tom řecké slovo ?axios?, tedy ?je hoden?. Následně podjáhni sňali z patriarchy Cyrila arcibiskupské roucho a obléky mu roucho patriarchy: sakkos - tedy ozdobnou sutanu, omoforion ? širokou štolu na způsob římského palia, a na hlavu mitru. Před zakončením liturgie přítomní metropolité oblékli novému patriarchovi zelený felonion, tj. ornát patriarchy, a předali mu pastorál moskevského metropolity Petra, vypůjčený k té příležitosti z kremelského muzea. Slavnosti se zúčastnili nejvyšší státní představitelé, mezi nimi prezident Medvěděv s manželkou a Vladimír Putin. Nechyběli delegace dalších pravoslavných církví, Vatikánu a největších protestantských církví. V čele vatikánských reprezentantů stál kard. Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.
Patriarcha Cyril ve své intronizační promluvě zdůraznil jako svou prioritu zachování jednoty a přivedení dnešních Rusů do církve. Zdůraznil, že ?patriarcha se má starat o to, aby každý člověk našel v církvi své místo a zároveň o to, aby různost pohledů nebránila lásce a neoslabovala společné úsilí o budování domu Božího?. Patriarcha Cyril poznamenal, že zejména mladí potřebují duchovní vedení církve. ?V dobách morálního relativismu, v němž propagace násilí a demoralizace kradou duše mladých lidí, nemůžeme sedět a čekat, až se mládež vrátí ke Kristu,? řekl nový patriarcha. Vyzval také duchovenstvo, aby bez ohledu na obtíže usilovalo o přiblížení lidí k Bohu a ukazovalo jim pravý smysl života.
1. únor, den intronizace patriarchy Cyrila, a jeho svátek 24. května, kdy si v Rusku připomínají apoštoly Cyrila a Metoděje, budou oficiálními svátky ruského pravoslaví.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.