Benedikt XVI. přijal biskupy Turecka

2.2.2009 

Benedikt XVI. přijal v rámci kanonické návštěvy ad limina čtyři Turecké biskupy latinského obřadu v čele s Mons. Luigim Padovesim a spolu s nimi dva patriarchální vikáře: mons. Francoise Yakan syrsko-katolického obřadu a biskupa Yusifa Saka syrsko-chaldejského obřadu. Papež hovořil k biskupům Turecka o laicitě, která je hodnotou, pokud stát svým občanům zajišťuje náboženskou svobodu.

Papež připomněl, že Turecko má Ústavu, která prohlašuje laicitu státu, přestože většinu jeho obyvatel tvoří muslimové. ?Rozlišení mezi náboženskou a občanskou sférou ? řekl Benedikt XVI. - musí být určitě chráněno, ale stát musí občanům i náboženským společenstvím také účinně zaručit svobodu kultu, a znemožnit jakékoli násilí a poškozování věřících jakékoli víry.? V této souvislosti Papež vyzdvihnul snahu biskupů vést dialog s představiteli Turecka za účelem ?uznání právního statutu? katolické církve a ?práva na vlastní majetek?.

Papež pak v promluvě k biskupům Turecka neopomněl zmínit Rok sv. Pavla, ?který se v této zemi narodil a založil tam četná společenství?. Benedikt XVI. vyjádřil potěšení z ekumenické dimenze, kterou se vyznačují tamější iniciativy k Roku sv. Pavla, a vyjádřil přání, aby Turecko usnadnilo poutníkům přístup k početným poutním místům, vážícím se ke křesťanské víře.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.