Některé řeholní řády mají povolání, jiné nikoli

31.1.2009 

Vyhodnocení kvality řeholního života, pastorační služby sester a povzbuzení ženských kongregací ? to jsou hlavní cíle vizitace, jež se začala v těchto dnech ve Spojených státech na doporučení prefekta Kongregace pro řeholní život kard. Franc Rodého, který jmenoval hlavní vizitátorkou matku Mary Clare Millea, generální představenou apoštolek Nejsvětějšího Srdce Ježíšova.

Během posledních 40 let počet řeholnic v USA značně poklesl. V roce 1965 jich tam působilo kolem 175 tisíc a v roce 2000 už jen 80 tisíc. Průměrný věk amerických sester je 65-70 let. Statistiky tedy hovoří o postupném vymírání ženských řádů v USA. Zároveň tam však vznikají nové kongregace sester, nosících hábity. Jejich členky kladou důraz na věrnost Římu. Pracují ve školství, zdravotnictví a na sociálním poli. Příznačné je, že netrpí nedostatkem povolání na rozdíl od kongregací, které se považovaly za pokrokové. Podle mínění o.Jimma Martina z jezuitského časopisu America tak může být ve Vatikánu položena otázka, proč tomu tak je a zda by se z postojů tradičnějších kongregací nemohly poučit i ty ostatní.

Apoštolská vizitace ženských kongregací a řádů, činných v USA, se bude týkat 59 tisíc sester z více než 400 řeholních institutů. Vizitace se nebude týkat kontemplativních a klauzurních řádů. Odhaduje se, že vizitace potrvá asi dva roky a do Říma o ní bude potom podána zpráva.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.