Benedikt XVI.: Krizi je třeba řešit změnou vztahů mezi finančním trhem a prací

31.1.2009 

?Finanční krizi vyřeší změna vztahů mezi trhem a prací, řekl dnes Benedikt XVI. na setkání s 75 členným vedením druhého největšího odborového svazu v Itálii, známého pod zkratkou CISL. Jeho členskou základnu tvoří přibližně 4 a půl milionu lidí. Papež poukázal na zásadní roli odborů při řešení krize. Nová syntéza mezi trhem, kapitálem a prací, která nebude opomíjet solidaritu a důstojnost pracujících, je - podle Benedikta XVI. - příležitost, kterou světová ekonomická krize otevírá dnešnímu lidstvu. Papež připomněl více než staletou církevní zkušenost a znalost problematiky, jež nalezly svůj výraz v dokumentech církevního magisteria a poukázal na to, že právě nynější světová ekonomická krize, pokud opravdu hrozí, může být využita jako odrazový můstek k revizi současných mechanismů finančního sektoru:

?Velká výzva a příležitost, k jejichž pochopení vybízí zneklidňující ekonomická krize, spočívá v nalezení nové syntézy mezi obecným dobrem a trhem, mezi kapitálem a prací.?

Benedikt XVI. ve své úvaze poukázal na sociální učení církve, které se rozvinulo těsně před začátkem 20.století ve slavné encyklice Lva XIII. Rerum novarum, bránilo ?nezcizitelnou důstojnost pracujících? a stále přispívá k prosazování křesťanského pohledu na práci. V nedávné době rozvinul toto specifické učení papež Jan Pavel II. v encyklikách Laborem exercens a Centesimus annus, z níž Benedikt XVI. citoval, že ?církev nikdy nepřestala zkoumat problematiku práce v rámci sociální otázky, jež podmiňuje jednotlivce i rodiny a vyžaduje řešení prostřednictvím solidarity?.

?K vyřešení ekonomické a sociální krize, kterou prožíváme, musí být ze všech stran vyvinuto svobodné a odpovědné úsilí. Je totiž nezbytné překonat omezené zájmy jednotlivých sektorů a čelit tak společně a jednotně těžkostem, které se dotýkají všech oblastí společnosti, zvláště světa práce. Tato naléhavost je dnes naprosto zřejmá. Těžkosti, které doléhají na svět práce, nutí k účinné a přesné součinnosti mezi mnohými a různými složkami společnosti.?

Papež dále poznamenal, že ?důraz na spolupráci? se vyskytuje i v samotné Bibli, zejména ve svízelných životních okamžicích.

?Je proto žádoucí, aby z aktuální světové krize vyplynula společná vůle, jež uvede do života novou kulturu solidarity a odpovědné účasti, což jsou nezbytné podmínky společného vytváření budoucnosti naší planety.?

Benedikt XVI. připomněl, že zmíněné sociální encykliky připisují zásadní váhu ?strategické roli a důležitosti odborů? a na závěr své promluvy ke členům vedení druhé největší odborářské organizace v Itálii řekl:

?Svět potřebuje lidi, kteří se nezištně věnují problematice práce při plném respektování lidské důstojnosti a obecného blaha. Církev, která si váží základní role odborů, je vám nablízku dnes tak jako včera a je připravena vám pomáhat, abyste mohli ve společnosti lépe plnit svůj úkol.?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.