Papež přijal ruské biskupy

29.1.2009 

Benedikt XVI. dnes dopoledne přijam na audienci členy ruské biskupské konference, kteří jsou v Římě na návštěvě ad Limina a povzbudil je k posílení dialogu s pravoslavnou církví a k tomu aby společně s ní čelili kulturním a morálním výzvám doby.

Církevní kontext Ruska, země s tisíciletou pravoslavnou tradicí a s obrovským náboženským i kulturním bohatstvím, vyžaduje obnovení úsilí o předávání lidských a duchovních hodnot. Papež vysvětlil, že je podstatné upevnit dialog s pravoslavnými, který i přes velké pokroky stále ještě trpí obtížemi. Svatý otec také během promluvy připomněl nově zvoleného moskevského patriarchu Cyrila k jehož zvolení ještě jednou popřál.

Ruské katolické biskupy pak Benedikt XVI. vyzval, aby byli jednotní v pastoračních aktivitách a ?těžili ze zkušenosti univerzální církve.? Jednota, dodal papež, ?roste a sílí v konkrétních situacích různých místních církví.? A připomněl slova II. vatikánského koncilu o tom, že ?jednotliví biskupové jsou viditelný zdroj a základ jednoty ve svých místních církvích, které se utvářejí podle vzoru všeobecné církve; v nich existuje a z nich se skládá jedna a jediná katolická církev.?

V Rusku, které je, stejně tak jako další části světa, poznamenané krizí rodiny, a následným demografickým úbytkem, papež povzbudil biskupy ke spolupráci se státními úřady. ?Svou pozornost musíte zaměřit zejména na mládež, které je katolická komunita v Rusku povolána předávat nezměněné dědictví svatosti a věrnosti Kristu.? Benedikt XVI. také ocenil snahu o oživení účasti na liturugii a katechezích.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.