Benedikt XVI. ke třem aktuálním tématům

28.1.2009 

Na závěr generální audience pak Benedikt XVI. vystoupil ještě se třemi následujícími sděleními:

Za prvé:
?S radostí jsem přijal zprávu o zvolení metropolity Kyrila novým patriarchou Moskvy a celé Rusi. Vyprošuji mu světlo Ducha svatého pro velkodušnou službu ruské pravoslavné církvi a svěřuji ho zvláštní ochraně Matky Boží.

Za druhé:
V homilii u příležitosti slavnostní inaugurace svého pontifikátu jsem řekl, že ?výslovným? úkolem Pastýře je ?povolání k jednotě?. Komentoval jsem přitom slova z evangelia o zázračném rybolovu ?přestože chytili tolik ryb, síť se neprotrhla?, načež jsem dodal: ?bohužel, milovaný Pane, s bolestí konstatujeme, že nyní je síť protržena.? A pak jsem pokračoval: ?Ne, nesmíme být smutní! Radujeme se z tvého příslibu, který neklame a uděláme všechno možné pro pokrok na cestě k jednotě, kterou jsi slíbil?. Právě při plnění této služby jednotě, kterou se úřad Petrova nástupce především vyznačuje, rozhodl jsem se před několika dny zrušit exkomunikaci, do níž upadli čtyři biskupové vysvěcení roku 1988 mons. Lefébvrem bez papežského pověření. Vykonal jsem tento akt otcovského milosrdenství, protože dotyční preláti opakovaně projevili svou bolest nad situací, v níž se ocitli. Doufám, že toto moje gesto bude následováno důkladným nasazením z jejich strany, aby byly podniknuty další kroky nezbytné k uskutečnění plného společenství s církví, a dosvědčí tak opravdovou věrnost a pravé uznání učitelského úřadu a autority Papeže a 2.Vatikánského koncilu.

A za třetí:
V těchto dnech, kdy si připomínáme Šoa, se mi vybavují vzpomínky z mých četných návštěv v Auschwitz, jednoho z lágrů, v nichž docházelo k brutálnímu vyvražďování milionů Židů, nevinných obětí slepé rasové a náboženské nenávisti. Znovu proto vyjadřuji svou plnou a neoddiskutovatelnou solidaritu s našimi bratry, nositeli První Smlouvy, a doufám, že památka Šoa přivede lidstvo k zamyšlení nad nepředvídatelností moci zla, pokud ovládne lidské srdce. Šoa nechť je pro všechny varováním proti zapomnění, proti negacionismu nebo redukcionismu, protože násilí spáchané na jediné lidské bytosti je násilím proti všem. Žádný člověk není ostrov, jak napsal jeden básník. Šoa učí jak mladé, tak starší generace tomu, že pouze namáhavá cesta naslouchání a dialogu, lásky a odpuštění přivede národy, kultury a náboženství světa k vytouženému cíli bratrství a pokoje v pravdě. Už nikdy více žádné násilí na důstojnosti člověka!?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.