Metropolita Cyril novým patriarchou ruské pravoslavné církve

28.1.2009 

Novým patriarchou ruské pravoslavné církve se stal metropolita Smolensku a Kaliningradu, Cyril. Velkou většinou hlasů ho včera zvolil synod této církve shromážděný v Moskvě. Cyril, občanským jménem Vladimir Gunďajev, je prvním ruským patriarchou zvoleným v postkomunistickém Rusku, jeho předchůdce, Alexij II., který zemřel 5. prosince loňského roku, nastoupil do úřadu ještě před rozpuštěním Sovětského Svazu, v roce 1990.

62letý Cyril je 16. patriarchou ruské církve. Od roku 1989 stál v čele jejího diplomatického oddělení. Právě on byl také hlavním mluvčím ruského pravoslaví v poslední fázi rozhovorů s Vatikánem, zahájené po zvolení Benedikta XVI. v roce 2005. Od počátku byl rovněž zastáncem osobního setkání svého předchůdce s Papežem.

Mluvčí Svatého Stolce, Federico Lombardi, v rozhovoru s novináři uvedl, že Papež přijal informaci o volbě a na pokračování vztahů mezi pravoslavnými a katolíky hledí s důvěrou. Novému patriarchovi přeje, aby mohl vykonávat co nejlépe svou důležitou službu, řekl v porvní reakci na volbu vatikánský mluvčí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.