Otevřít se světlu božské milosti

25.1.2009 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv.Petra

Drazí bratři a sestry,
Evangelium této neděle dává zaznít slovům prvního Ježíšova kázání v Galileji: ?Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království, obraťte se a věřte evangeliu!? (Mk 1,15). A právě na dnešek připadl svátek Obrácení sv. Pavla. Je to šťastná shoda, která nám uprostřed probíhajícího Roku sv. Pavla pomůže porozumět pravému významu evangelního obrácení ? metanoia ? pohlédneme-li na apoštolovu zkušenost. Popravdě řečeno, v Pavlově případě někteří raději nepoužívají výraz obrácení, protože on ? jak tvrdí ? už věřícím byl, ba dokonce byl horlivým židem, a proto nepřecházel od nevěry k víře, od model k Bohu, a nemusel ani opouštět židovskou víru, aby mohl přijmout Krista. Zkušenost Apoštola však skutečně může být autentickým vzorem křesťanského obrácení.

To Pavlovo uzrálo na setkání se vzkříšeným Kristem. Toto setkání mu radikálně změnilo život. Na cestě do Damašku u něho došlo k tomu, co Ježíš požaduje v dnešním evangeliu. Šavel se obrátil, protože díky božskému světlu ?uvěřil evangeliu?. V tom spočívá jeho i naše obrácení: ve víře v Ježíše zabitého a vzkříšeného a v otevření se svitu jeho božské milosti. Tehdy Pavel pochopil, že jeho spása nezávisí na dobrých skutcích vykonaných podle zákona, ale na skutečnosti, že Ježíš také pro něho ? pronásledovatele - zemřel a byl i je vzkříšen. Tato pravda, která díky křtu osvěcuje existenci každého křesťana, naprosto převrací náš způsob života. Obrátit se znamená i pro každého z nás věřit, že Ježíš ?obětoval sám sebe pro mne?, když zemřel na kříži (srov. Gal 2,20), vstal z mrtvých a žije se mnou a ve mně. Svěřím-li se moci jeho odpuštění, nechám-li se od Něho vzít za ruku, mohu vyjít z tekutých písků pýchy a hříchu, lži a smutku, egoismu a každého falešného bezpečí, abych poznával a žil bohatství jeho lásky.

Drazí přátelé, výzva k obrácení, potvrzená svědectvím svatého Pavla, zaznívá dnes na závěr Týdne modliteb za jednotu křesťanů obzvlášť důrazně také na ekumenické rovině. Apoštol nám ukazuje odpovídající duchovní postoj, který umožňuje pokrok na cestě společenství. ?Neříkám, že už bych dosáhl cíle ? píše Pavel v listě Filipanům - nebo že už jsem dokonalý, ale ze všech sil se snažím to uchvátit, protože i mne samého uchvátil Kristus Ježíš? (Flp 3,12). My křesťané jsme jistě dosud nedošli k cíli úplné jednoty, ale necháme-li se uchvátit Pánem Ježíšem, určitě jej dosáhneme. Blahoslavená Panna Maria, Matka jediné a svaté církve, kéž nám vyprosí dar pravého obrácení, aby se co nejdříve uskutečnila Kristova touha: ?ut unum sint?. Svěřme jí modlitební setkání, kterému budu dnes odpoledne předsedat v bazilice sv. Pavla za hradbami a kterého se jako každý rok zúčastní představitelé církví a církevních komunit, jež působí v Římě.

přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.