Benedikt XVI. přijal nového antiochijského patriarchu syrské katolické církve

24.1.2009 

Svatý otec přijal (23.1.09) nového syrského patriarchu Antiochie, kterým se stal dosavadní biskup katolíků tohoto obřadu v Americe, Ephrem Joseph Younan. Jak zdůraznil, tato volba synodu shromážděného v Římě posílila vztahy mezi početnou diasporou východních křesťanů a jejich původní vlastí.

Patriarcha Ephrem Joseph Younan se narodil v roce 1944 v Sýrii. Benedikt XVI. připomněl, že zná dobře Blízký východ, ačkoliv biskupskou službu doposud plnil v Americe. Před 13 lety se stal prvním eparchou diecéze Matky Boží Osvoboditelky v Newark pro syrské katolíky ve Spojených Státech a Kanadě. Byl také apoštolským vizitátorem pro věřící tohoto obřadu ve Střední Americe. Papež připomněl, že počátky křesťanství v Antiochii jsou spojeny s apoštoly Petrem a Pavlem a jedním z prvním tamních biskupů byl sv. Ignác. Právě jeho jméno přijímají tradičně syrští antiochijští patriarchové. Benedikt XVI. udělil Ignáci Josephovi III. tzv. ?církevní společenství?, jak o to nový patriarcha ve shodě s Kodexem kanonického práva pro východní církve požádal ihned po svém zvolení, 20. ledna.
Svatý otec ve své promluvě poukázal na situaci na Blízkém východě, odkud mnoho křesťanů odchází hledat lepší životní podmínky:

?Mým přáním je, aby na východě, odkud přišlo poselství evangelia, křesťanská společenství nadále žila a vydávala svědectví o své víře, jak to činila po staletí. ? řekl Benedikt XVI. ? Zároveň je ale třeba zajistit pastorační péče všem těm, kdo se usadili jindy, aby mohli zachovat plodné vazby se svými náboženskými kořeny. Prosím Boha o pomoc pro každé východní společenství, aby kdekoliv se nachází bylo s to integrovat se do nového společenského a církevního prostředí a zároveň neztrácelo vlastní identitu a východní spiritualitu. Když bude pak církev užívat ?slova východu a západu?, bude účinně mluvit o Kristu k současnému člověku.?

- řekl papež v promluvě k novému patriarchovi syrské katolické církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.