Američtí biskupové už podruhé vyzvali Obamu k obraně života

23.1.2009 

Předseda amerického episkopátu vyzval Baracka Obamu k respektování práv na ochranu počatého života. Ještě před nástupem nového prezidenta do úřadu mu kard. Francis George odeslal 16. ledna už druhý list (první je datován 13. ledna). Odvolává se v něm na očekávané změny zákona, který brání využívání vládních fondů na ničení života nenarozených. ?Bylo by to strašnou morální a politickou chybou ? píše arcibiskup Chicaga prezidentu Obamovi.

Kard. George se zmiňuje o třech konkrétních právních úpravách. První se týká svobody svědomí zaměstnanců ve zdravotnictví. Úprava zavedená na konci Bushova funkčního období je výkonným předpisem ke třem rozhodnutím Kongresu z posledních 35 let. Chrání svobodu svědomí, a to jak odpůrců interrupcí, tak jejich přívrženců ? připomíná předseda Americké biskupské konference. Dále jmenuje omezení podpory kampaní za plánované rodičovství v zemích třetího světa, které propagují interrupce. Třetím bodem je problém financování experimentů s kmenovými buňkami embryí z pěněz daňových poplatníků. Využívání lidských embryí je nejen neetické, ale z hlediska medicíny také zbytečné, protože dnes jsou obecně využívány kmenové buňky dospělých. Právě rozvoj takto zaměřeného výzkumu si zaslouží podporu. Investice do experimentů spojených s ničením života embryí by bylo ?smutným vítězstvím politiky nad vědou,? píše předseda amerického episkopátu.

Kard. George připomíná Obamovi, že ve volební kampani sliboval respekt k morálnímu a náboženskému přesvědčení každého občana. Na otázku od kdy se dítě stává předmětem lidských práv odpověděl, že nezná jednoznačnou odpověď. Často také mluvil o nutnosti snížit počet umělých potratů. Předseda amerického episkopátu proto žádá, aby nový prezident postupoval důsledně. Nejistota v tom, od kdy jedinci patří lidská práva, neoprávňuje k násilí na přesvědčení těch, kdo ? tak jako katolická církev ? hlásají jejich závaznost od chvíle početí. ?Mohou přece mít pravdu ? dodává arcibiskup Chicaga. ? A pokud chce vláda omezit počet interrupcí, nemůže podporovat jejich šíření.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.